Erasmus Universiteit Rotterdam

4 maart 2003

Doelmatige preventie bij hart- en vaatziekten mogelijk

Overheidsmaatregelen voor gezond leven en voeding blijven nodig om hart- en vaatziekten terug te dringen. Bovendien bespaart het kosten om mensen met een verhoogd risico te behandelen met een combinatie van cholesterol- en bloeddrukverlagende geneesmiddelen. Een combinatie van strategieën, inclusief stoppen met roken, loont het meest. Dat stellen arts-epidemioloog Niessen van de Erasmus Universiteit Rotterdam en collegas in het medische vakblad The Lancet van deze week.

In The Lancet beschrijven onderzoekers van de World Health Organisation (WHO), de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Auckland belangrijke individuele en volksgezondheidsfactoren om wereldwijd hart- en vaatziekten terug te dringen.

De onderzoekers analyseerden de kosten en effecten van diverse gezondheidsmaatregelen voor de bevolking als geheel en voor individuen van veertien wereldregios. De onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam beschouwden het effect van diverse pakketten van maatregelen op ziekte en sterfte in Nederland, India en Mexico. Er werd gekeken naar gezondheidsvoorlichting door de massamedia (gericht op bloeddruk, cholesterol en overgewicht) en afspraken met de industrie om zout en cholesterol in het voedselpakket te verminderen. Voor individuen ging de aandacht uit naar de opsporing en behandeling van verhoogd cholesterol, verhoogde bloeddruk, of een combinatie hiervan en de behandeling op basis van het absolute risico op een hart- of vaatziekte binnen tien jaar.

De belangrijkste bevinding van het totaalonderzoek is dat beide typen maatregelen substantieel effect hebben in zowel rijke als arme landen. De onderzoekers berekenden dat volksgezondheidsmaatregelen inclusief overheidsregulering inzake voedselbereiding wat betreft zout en cholesterol kostenbesparend zijn. Combinatiebehandeling van hoge bloeddruk en cholesterol bij patiënten met risico van meer dan 25 % is eveneens goedkoper. In alle onderzochte regios zijn deze strategieën efficiënter dan de traditionele, vaak gangbare behandeling van een enkele factor zoals een verhoogd cholesterol of een hoge bloeddruk.

Het onderzoek past een recent ontwikkelde rekenwijze uit de gezondheidseconomie toe die het bestaande niveau van zorg op doelmatigheid doorrekent. De methode die The Lancet publiceert is onderdeel van het onderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam van Raymond Hutubessy, die in april promoveert op het onderwerp.

Noot voor de pers
Info: Louis Niessen, Institute for Medical Technology Assessment (iMTA),
tel (010) 408 8555 / 477 2884
e-mail: niessen@bmg.eur.nl
of Xandra Nibbeling, persvoorlichting instituut Beleid en Management Gezondheidszorg,
tel. (010) 408 8537
e-mail: nibbeling@bmg.eur.nl