UNESCO-Persbericht N° 2003 - 18
l'Oréal-UNESCO-Prijzen Vrouwen in de Wetenschap 2003
Parijs, 27 februari - Tijdens een ceremonie in het UNESCO-hoofdkwartier te Parijs ontvingen vijf vooraanstaande vrouwelijke wetenschappers de l'Oréal-UNESCO-Prijzen 2003. Ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van het l'Oréal-UNESCO-programma, ontvingen vijftien jonge onderzoekers een UNESCO-l'Oréal-beurs.
De prijzen werden uitgereikt door de bestuursvoorzitter van l'Oréal, Lindsay Owen-Jones, en de Directeur-Generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura . Voor het eerst werden ook vrouwen onderscheiden die werkzaam zijn op het gebied van de materiaalwetenschappen. Vijf prijzen werden uitgedeeld op dit gebied, naast vijftien beurzen die werden toegekend in de biowetenschappen. Het aantal onder het programma onderscheiden vrouwen komt daarmee op éénenzeventig, verdeeld over vijfenveertig landen.
Doelstelling van het programma is om de positie van vrouwen in de wetenschap te verbeteren, door de erkenning van vrouwelijke onderzoekers die een bijdrage aan wetenschappelijke vooruitgang hebben geleverd (prijzen 100.000 dollar elk), en van vrouwelijke wetenschappers betrokken bij voorbeeldige en veelbelovende projecten (beurzen 20.000 dollar elk).
De vijf met een prijs onderscheiden wetenschappers vertegenwoordigen de vijf continenten: Afrika, Azië, Europa, Zuid- en Noord-Amerika. Vaak bood de loopbaan van deze vrouwen nieuwe en revolutionaire manieren ter verbetering van welzijn en levensomstandigheden. Professor Pierre-Gilles de Gennes, winnaar van de Nobelprijs voor de natuurkunde 1991, had de leiding over de internationale jury van tien vooraanstaande wetenschappers.
De Prijswinnaars 2003:
Karimat EL-SAYED (Egypte), hoogleraar in vaste-lichamennatuurkunde aan de Ain Shams-universiteit te Caïro, heeft zich gespecialiseerd in het ontdekken van onzuiverheden in materialen in de industriële metallurgie en halfgeleidende materialen.
Fang-Hua LI (China), hoogleraar aan het Instituut voor Natuurkunde van de Chinese Academie van Wetenschappen te Beijing, heeft zich gespecialiseerd in elektronenmicroscopie. Haar werk heeft de mogelijkheden verruimd om kristalstructuren te observeren, door het elimineren van interferentie.
Ayse ERZAN (Turkije), hoogleraar natuurkunde aan de Technische Universiteit Istanbul, heeft concepten uit de fractale geometrie gebruikt om filtratie te bestuderen, waarin de interacties van enkelvoudige bestanddelen vertaald worden in gedrag op grote schaal of over langere periodes.
Mariana WEISSMANN (Argentinië), hoofdonderzoeker bij de Nationale Onderzoeksraad te Buenos Aires, heeft het begrip van kwantumlichamen verder ontwikkeld van een kwalitatieve invalshoek naar kwantitatieve voorspellingen. Zij heeft tevens pionierswerk verricht in het gebruik van computers om de eigenschappen van vaste lichamen te bestuderen.
Johanna M. H. LEVELT SENGERS (VS), wetenschapper in ruste, National Institute of Standards and Technology te Gaithersburg, heeft bijgedragen aan een betere definitie van de eigenschappen van water en stoom voor wetenschappelijke toepassingen. Haar werk heeft de industrie vooruit geholpen in het onderzoek naar schonere en veiligere manieren om gevaarlijk en giftig afval te verwerken.
De uitbreiding van de Prijzen met het gebied van de materiaalwetenschappen, in combinatie met de grote toename van het prijzengeld illustreert de wil van de partners dat het l'Oréal-UNESCO-programma Vrouwen in de Wetenschap een serieuze plaats krijgt naast de toonaangevende internationale prijzenprogramma's.
# # #
De UNESCO-l'Oréal-beurzen zijn bedoeld om vrouwelijke onderzoekers aan te moedigen hun onderzoeksprojecten in laboratoria naar keuze voort te zetten. Dit jaar werden vijftien vrouwen uit vijf regio's beloond. Door de jonge wetenschappers en hun aspiraties te promoten, hoopt het programma de stem van vrouwen in hun wetenschappelijke disciplines te versterken. Sinds de eerste beurs werd uitgereikt, heeft het programma vijfenveertig jonge wetenschappers onderscheiden.
Afrika
Ivoorkust: Ahou Edwige SIRANSY - Fysiologie
Nigeria: Sodangi Abdulkarim LUKA GESINDE - Parasitologie
Zuid-Afrika: Karin JACOBS - Mycologie
Arabische Staten
Palestijnse Autoriteit: Mary George KAILEH - Moleculaire biologie
Syrië: Darie ALIKAJ -Virologie
Tunesië: Samia REJIBA - Moleculaire Biologie
Azië en de Pacific
Australië: Devi STUART-FOX - Ecologie/Evolutionaire biologie
Iran: Shiva SEYED FOROOTAN - Moleculaire Biologie
(De derde beurs in deze regio wordt de komende weken bekendgemaakt.)
Europa/Noord-Amerika
Israël: Victoria YAVELSKY - Moleculaire biologie/Immunologie
Roumenië: Adriana JALBA - Plantbiologie
Turkije: Ahu ALTINKUT UNCUOGLU - Moleculaire biologie
Latijns-Amerika/Caraïben
Argentinië: Maria Gabriela PALOMO - Marine ecologie
Peru: Dionicia GAMBOA VILELA - Moleculaire biologie
Venezuela: Rocío DÍAZ-BENJUMEA BENAVIDES - Parasitologie/Celbiologie
De uitreiking van de internationale awards is jaarlijks het hoogtepunt van een vol programma van toenemende locale initiatieven die wereldwijd georganiseerd worden: Oostenrijk, België, China, Finland, Duitsland, Italië, (Republic of Korea), Polen, Roemenië, Spanje, Zweden, Thailand, Turkije en Engeland.
Tijdens de ceremonie zei UNESCO Directeur-Generaal Matsuura: "jullie zijn een voorbeeld voor hedendaagse meisjes door het openen van een deur naar vrijheid en avontuur, die te lang verboden was. In de huidige kennismaatschappij moeten vrouwen een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek en het brandmerken met hun visie op de wereld en haar ontwikkeling."
Lindsay Owen-Jones voegde daaraan toe: "De ontdekkingen die jullie doen verruimen de grenzen der wetenschap. Als symbolen zijn jullie een enorme bron van hoop; door nieuwe jonge vrouwen te boeien voor wetenschap en door het bezielen van een roeping die de toekomst van de wetenschap zekerstelt."
****
Op uw verzoek kan ruw tv-materiaal worden toegezonden: 0033 1 45 68 17 38
Contactpersonen:
Media Relations Agency L'ORÉAL
CICOMMUNICATION Direction of Public Relations
Alix de Nicolay/Stéphanie Gruter and Sponsorships
0033 1 47 23 90 48 0033 1 47 56 42 55
Fax: 0033 1 47 23 88 98 Fax: 0033 1 47 56 42 59
denicolay@cicommunication.com FWIS-infos@dgc.loreal.com
gruter@cicommunication.com
Corporate Press Service
UNESCO 0033 1 47 56 41 95
Press Service Fax: 0033 1 47 56 40 54
0033 1 45 68 17 48 presse@loreal.com
Fax: 0033 1 45 68 56 52
www.unesco.org
www.forwomeninscience.com
Noten voor de redactie:
1. Biowetenschappen en materiaalwetenschappen dragen bij aan het wetenschappelijk success van l'Oréal. In twaalf onderzoekscentra in Frankrijk, Azië en Amerika werken meer dan 2700 onderzoekers jaarlijks aan de registratie van honderden patenten. 55% daarvan is vrouw - een percentage dat zijn gelijke niet kent in deze industrie.
2. l'Oréal is het leidende cosmeticaconcern van de wereld, met een aanwezigheid in 140 landen. Voor meer informatie, zie www.loreal.com.
3. De UNESCO is een intergouvernmentele organisatie met thans 188 lidstaten. Hoofddoel is het bijdragen aan vrede en veiligheid door samenwerking te bevorderen op onderwijs, wetenschap, cultuur, en communicatie.
---- --