INFLUENCE COMMUNICATIONS
A.H. heeft goed nieuws voor Coeliakiepatienten
Persbericht
In het bijzonder bestemd voor de redacteuren binnenland, voeding en
gezondheid.
Goed nieuws van Albert Heijn voor alle coeliakie patiënten:
De introductie van SPECIAL, 100% glutenvrij brood van nederlands
fabrikaat.
Maandag 3 maart is het zover: onder de naam SPECIAL brengt de nieuwe
glutenvrije bakkerij van Special Food Improvement het eerste 100%
glutenvrije brood van nederlands fabrikaat via Albert Heijn op de
markt. Niet eerder had de supermarkt glutenvrij brood in het
assortiment.
Een directe verbetering voor de ongeveer 75.000 coeliakie patiënten in
ons land, die levenslang op een streng glutenvrij dieet zijn
aangewezen: ook hun brood is nu gewoon verkrijgbaar bij de
supermarkt.
Coeliakie en gluten overgevoeligheid
Coeliakie is een intolerantie van de dunne darm voor het eiwit gluten,
dat voorkomt in tarwe, rogge, haver, spelt, gerst en in mindere mate
in haver. Graansoorten die op hun beurt weer in hoge mate
vertegenwoordigd zijn in ons dagelijks voedsel. Slechts een fractie
gluten leidt al tot beschadiging van de darmwand. Dit benadrukt het
belang van maximale veiligheid en de noodzaak uitsluitend met
glutenvrij meel te werken. Glutenovergevoeligheid, komt voor bij 1:150
à 200 mensen. Coeliakie kan goed worden behandeld met een glutenvrij
dieet. Men kan een vrijwel normaal leven leiden wanneer het dieet
strikt wordt gevolgd.
SPECIAL
Gluten geven brood een elastische structuur en het vermogen om te
rijzen. Zonder gluten zou een brood direct verkruimelen. Wanneer er
geen gluten in het brood mogen voorkomen is vervangend bloem
noodzakelijk om gluten-vrij brood te kunnen maken. Tot nu toe ging dit
ten koste van karakter, smaak, vorm en voedingwaarde van het
brood.
Special Food Improvement is er na veel experimenteren in geslaagd zélf
een vervangende hoogwaardige bloem te ontwikkelen. Bloem waarmee in
een volledig geautomatiseerd productieproces brood wordt gebakken dat
direct charmeert door vorm, smaak en structuur.
Op het unieke SPECIAL bloem is patent aangevraagd.
Maximale veiligheid
Special Food Improvement werkt als één van de eerste bedrijven in
Europa uitsluitend met TNOgetest 100% gluten- en
koemelkbestanddeelvrij bloem: zo wordt een eveneens 100% glutenvrij
eindproduct gegarandeerd. Eveneens ontbreken de 8
voedingsbronnen die volgens het Food Allergy and Anaphylaxis
Network voor 90% van de voedingallergieën verantwoordelijk zijn.
Bovendien wordt het brood van Special Food Improvement kant en klaar
voorgesneden in folie plus omdoos verpakt aangeleverd. Veiliger
bestaat niet. Genoemde uitzonderlijke kwaliteiten gaven Albert Heijn
het vertrouwen tot landelijke introductie van SPECIAL over te
gaan.
Volgens opgave van de Food Allergy and Anaphylaxis Network:
soja, tarwe, melk, ei, pinda, noot, vis en schelpdieren
SPECIAL is verkrijgbaar als wit en bruin brood, het assortiment wordt
met cake gecompleteerd.
De landelijke introductie vanaf 3 maart aanstaande via
Albert Heijn, betekent een wezenlijke bijdrage aan het welzijn van
alle coeliakie patiënten:
De Voorzitter van het landelijk bestuur van de Nederlandse Coeliakie
Vereniging (NCV) de heer Dr. A.Sepers benadrukt smaak en consistentie
van de broodsnede van zowel de witte als de bruine variant.Bovendien
wijst hij op de gunstige prijs-,kwaliteitsverhouding,
die ook voor de zeer smakelijke cake geldt.
Namens Albert Heijn wijst de heer Buck van der Werf graag op de juiste
combinatie veiligheid en voedingwaarde.
Managing Director Corné Versluis wil er namens de Special Food
Improvement aan toevoegen zich samen met zijn medewerkers
gecommitteerd te weten met de beste kwaliteit grondstoffen de
lekkerste producten te ontwikkelen te produceren en te verkopen voor
mensen met voedselovergevoeligheid. Veilige producten die je tegen een
redelijke prijs simpel ook bij je supermarkt moet kunnen kopen.
Einde persbericht
---
---
Woordvoering:
De heer Corné Versluis DR.A.Sepers
Managing
Director Voorzitter
Nederlandse Coeliakie Vereniging
Special Food Improvement
bv telefoon:026-35126 81
2908 LE Capelle aan de IJssel
010-44 12 966 mobiel: 06-538 538 55
Albert Heijn
De heer Buck van der Werf
Telefoon:075-659 24 74
BIJLAGE:
Bij een coeliakiepatiënt doet zich het volgende voor:
Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant een groot aantal darmvlokken (villi), met elkaar vormen zij een enorm oppervlak voor voedselopname. Darmvlokken zijn bekleed met zogenaamde epitheelcellen, die stoffen (enzymen) uitscheiden die het voedsel helpen verteren. De darmvlokken van een coeliakiepatiënt verdragen geen gluten. Gluten maakt de darmvlokken kapot waardoor ze beperkt raken in het uitscheiden van voor de voedselvertering noodzakelijke enzymen. De darmvlokken verdwijnen zelfs: het nuttig oppervlak voor de voedselopname wordt kleiner en kleiner. Een verminderde opname van voedingsstoffen in het lichaam is het directe negatieve gevolg. Onder meer ontstaat een tekort aan vitamines en ijzer. Bij baby s manifesteren zich ziekteverschijnselen enkele maanden nadat zij naast melkvoeding voor het eerst ook graanproducten te eten krijgen.
Diagnose
Voor de diagnosestelling van coeliakie is uiteindelijk een dunne
darm?biopsie ( zie documentaire) noodzakelijk. Echter een op
Coeliakie gericht laboratoriumonderzoek van het bloed van de patiënt
kan al een belangrijke indicatie geven.
Wanneer er sprake is van coeliakie, zal bij microscopisch onderzoek
het oppervlak van het dunne darmslijmvlies veel dunner blijken:
darmvlokken zullen niet of nauwelijks waarneembaar zijn. Wanneer de
onderzochte patiënt vervolgens aan een strikt glutenvrij dieet wordt
onderworpen, zal het slijmvlies herstellen, ook de darmvlokken zullen
terugkomen.
Specifieke kenmerken van onbehandelde Coeliakie
Baby's en kinderen
De meest voorkomende verschijnselen bij baby s en jonge
kinderen zijn: diarree, weinig eetlust, groeiachterstand,
ondergewicht, opgezette buik, dunne armen en benen, slecht humeur en
spierslapte. Nota Bene: de ziekteverschijnselen kunnen ook bij
kinderen subtieler, minder herkenbaar zijn. Normale groei sluit
namelijk coeliakie niet uit.
Volwassenen
Hier zijn de klachten vaak algemener. Daardoor wordt niet altijd
direct aan coeliakie gedacht en wordt de ziekte soms (veel te) laat
ontdekt. De kenmerken bij volwassenen kunnen zijn: diarree, buikpijn,
gewichtsverlies, groeiachterstand, bloedarmoede, humeurigheid,
vermoeidheid, zwangerschapsproblemen en osteoporose beter bekend als
botontkalking.
Dit onderstreept het grote belang van vroege opsporing.
De behandeling: een levenslang dieet
De Nederlandse kinderarts Dicke heeft in de vijftiger jaren ontdekt
dat gluten de boosdoener is, die de coeliakiepatiënt
ziek maakt.
De intolerantie voor gluten is (nog) niet te genezen. Onbekend is wat
precies de schadelijke invloed van gluten op de darmvlokken is.
Een behandeling middels medicijnen tegen coeliakie bestaat niet.
Coeliakie kan goed worden behandeld met een glutenvrij dieet. Wanneer
het dieet strikt wordt gevolgd zal al na korte tijd een merkbare
verbetering optreden.
Het volledig herstel van het darmslijmvlies neemt enkele maanden tot
een jaar in beslag, of in een enkel geval nog langer. Het dieet moet
echter wél levenslang worden volgehouden.
Goede glutenvrije producten helpen bij het volhouden van een
glutenvrij dieet. Makkelijk is het helaas niet.
De lange lijsten met voedingsmiddelen die voor coeliakiepatiënten, die
gluten bevatten zijn, wijzen daar op. Zonder uitzondering moet een
coeliakiepatiënt alles dat bereid is met tarwe, rogge, haver, gerst,
spelt en de derivaten (afgeleiden) daarvan, absoluut vermijden. Ook de
voedingsmiddelen, waarin meel uit deze graansoorten is verwerkt, zijn
uit den boze.
In eerste instantie lijkt het te overzien, maar in de lijst met
instructies voor een glutenvrij dieet resulteert dat in nog al wat
beperkingen.
Dit bevestigt het belang van maximale veiligheid en het vanaf nul
werken met
uitsluitend TNO getest glutenvrij meel.
Adres Nederlandse Coeliakie Vereniging:
Langestraat 5d, Postbus 65 3860 AB
Nijkerk Diëtistentelefoon: 033 480 93
75
Telefoon:033 247 10 40
www.coeliakievereniging.nl E-mail
dietist:dietist@coeliakievereniging.nl
27 feb 03 20:40