In het OM-magazine van februari veel aandacht voor het thema zeden. 0.a.:Misbruik van verstandelijk gehandicapten en de expertisegroep bijzondere zedenzaken.
Verder:Tien jaar ontneming, de column van de wijkerslooth (Waar was het strafproces ook alweer voor?) en woensdag 29 januari, een zwarte dag voor justitie.
Het zijn geen kinderen!
'Het is heel lang zo geweest dat je überhaupt niet wist dat verstandelijke gehandicapten slachtoffer konden zijn van zedendelicten. Er was geen wet die ze beschermde. Het werd niet gemeld. Men had geen idee wat je ermee moest en de vraag hoe je de waarheid boven tafel kon krijgen bij het verhoren van mensen met een verstandelijk handicap bleek een groot obstakel,' aldus advocaat-generaal Annemarie Brughuis te Den Bosch.
'Mensen met een verstandelijke handicap verhoren als kinderen bleek niet afdoende en rechtzaken gingen hopeloos de mist in.' Tegenwoordig staat er een pool van orthopedagogen en deskundigen klaar die via de KLPD ingeschakeld kan worden bij het verhoren van een slachtoffer met een verstandelijke handicap. De commissie OM-zeden heeft een werkgroep Verhoor Verstandelijk Gehandicapten ingesteld die kennis op dit gebied ontwikkelt. AG Brughuis is voorzitter van de werkgroep.
'Het onderzoek naar het spermaspoor leverde een verrassende uitkomst op'
Vera* had juist eindexamen gedaan en daar moest op gedronken worden. Ze had sinds enkele maanden een baantje in een pizzeria. En toen de laatste klanten de zaak uit waren, werd er door haar werkgever wodka-jus geschonken. Een glas of drie. En wat er daarna gebeurde, kan ze zich maar met moeite herinneren. Ze werd kotsmisselijk en moest overgeven, haar baas begon aan haar te zitten en ze kon zich niet verzetten. Toen verloor ze het bewustzijn en hoe ze thuis gekomen is, weet ze niet meer.
Terugblik op een dramatische dag voor justitie
Woensdag 29 januari is voor justitie 'Zwarte Woensdag'. Die dag gebeurden er op drie plaatsen binnen de organisatie van justitie incidenten waar delinquenten bij betrokken waren. In een rechtszaal in Assen deed een delinquent een zelfmoordpoging met een zelfgemaakt mes, in gevangenis De Marwei stak een gestoorde gedetineerde een activiteitenbegeleidster dood en in Arnhem werd een officier van justitie gegijzeld. Een arrestatieteam van de politie bevrijdde hem. Daarbij werd de gijzelnemer doodgeschoten en raakte officier van justitie Ben van der Krabben gewond door een politiekogel. Een terugblik op een dramatische dag.
Voor de volledige tekst en andere artikelen www.om.nl