Politie Gelderland-Zuid
Aangevers positief over aangifte op afspraak
Afgelopen week hielden twee studenten van de Katholieke Universiteit Nijmegen, in opdracht van de politie Tweestromenland, een telefonische enquête onder personen die aangifte deden nadat met hen een afspraak is gemaakt. De politie wil door middel van deze enquête inzicht krijgen in wat burgers vinden van het doen van aangifte volgens afspraak. De gegevens worden vertrouwelijk behandeld en gebruikt bij de evaluatie van de pilot die over enkele maanden plaatsvindt. Op basis van de evaluatie wordt besloten of aangifte op afspraak ook in de districten De Waarden en Stad Nijmegen wordt ingevoerd.
De politieteams in district Tweestromenland (Groesbeek, Heumen, Wijchen, Beuningen en Maas en Waal) hebben sinds 24 januari aangifte op afspraak als extra service ingevoerd. Voor aangifte op afspraak is gekozen om meer servicegericht te werken. Er zijn geen wachttijden aan de balie van de politiebureaus meer en omdat tijd wordt ingepland voor het doen van aangifte, kan meer aandacht aan de aangever besteed worden.
De enquête is gehouden onder aangevers die aangifte deden bij de politieteams Heumen, Wijchen, Beuningen en Maas en Waal. Bij de volgende enquêteronde, die voor eind maart gepland staat, wordt ook Groesbeek meegenomen. De volgende gegevens zijn bekend. Dit zijn gegevens zonder de cijfers van politieteam Groesbeek.
Het totaal aantal aangiften is, vanaf 24 januari, 504. Hiervan zijn 217 aangiften volgens afspraak opgenomen. Van de 217 aangevers zijn 100 personen, willekeurig gekozen, bevraagd over de nieuwe manier van werken van de politie. Zo is onder meer gevraagd of de aangifte ook daadwerkelijk op het afgesproken tijdstip is opgenomen. Het grootste deel van de geënquêteerden reageerde positief op het feit dat hun aangifte volgens afspraak is opgenomen. Aangevers vonden het prettig dat de politieagent, die de aangifte opnam, wist van hun komst en daardoor voorbereid was. Ook is geënquêteerden gevraagd een cijfer, tussen 0 en 10, te geven voor de mogelijkheid om aangifte op afspraak te doen. Het gemiddelde cijfer was een 8. Een vijftal personen was minder positief over aangifte op afspraak. Zo kwam het bij een van die personen voor dat de afspraak door de politie werd afgezegd. Ook vond een persoon dat het opnemen van de aangifte te lang duurde. De politie bekijkt wat zij kan doen om deze 'aanloopproblemen' te verhelpen.
Hoe werkt aangifte op afspraak
Mensen die aangifte willen doen kunnen bellen met 0900 - 8844. Tijdens kantooruren wordt men dan direct doorverbonden met het team waar men aangifte wil doen. Er wordt dan een afspraak gemaakt. Wanneer mensen buiten kantooruren bellen neemt het servicecentrum hun gegevens op. Zij worden dan de volgende dag teruggebeld en een afspraak wordt gemaakt. In principe kan voor aangifte van alle delicten een afspraak gemaakt worden. Aangifte op afspraak doet natuurlijk niets af aan de noodhulpfunctie van de politie. In noodgevallen zal de politie, net als vóór 24 januari, altijd direct ter plaatse komen.
Wijchen, 27 februari 2003
Brenda van der Pal, Afdeling Communicatie
Tel: 06-53 22 01 57
---- --