UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK ADAM

Kijkspel van handschriften in Amsterdam

Geschreven, getekend en geschilderd
Bijzondere handschriften van de 9de tot en met de 20ste eeuw in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA)

In de tentoonstellingszaal van de Universiteitsbibliotheek aan het Singel is tot en met 14 maart 2003 een selectie te zien uit haar grote verzameling geschreven, getekende of geschilderde handschriften. De expositie wordt gehouden ter gelegenheid van de Tweede Conferentie van Europese Handschriftenconservatoren.

Wat zijn 'handschriften'? Vóór de uitvinding van de boekdrukkunst, omstreeks 1450, werden boeken met de hand vervaardigd: de tekst werd met de hand geschreven, illustraties werden één voor één aangebracht en ook het binden was handwerk. Deze geheel met de hand gemaakte boeken worden aangeduid met de term 'handschriften'. Pas later werd het productieproces van het boek gemechaniseerd: eerst het drukken op een drukpers, vervolgens het opnemen van houtsneden en gravures en tenslotte werd ook het maken van een band machinewerk. Maar ook ten tijde van het gedrukte boek bleven er 'handschriften' gemaakt worden. Daarbij gaat het vaak om teksten die drukkers niet interessant vonden om op de markt te brengen en waarvan een liefhebber dus eigenhandig een kopie moest (laten) maken; dat gebeurde tot de komst van het fotokopieerapparaat in de twintigste eeuw. Andere bekende vormen van handschriften zijn natuurlijk dagboeken en reisjournaals. Verder zijn muziekstukken, tekeningen van bijvoorbeeld mensen, dieren en planten in principe handwerk. Brieven van geleerden, kunstenaars, politici enzovoort en geschreven of getypte manuscripten - kladversies en verbeterde tussenstadia - van dichters en prozaschrijvers vormen aparte categorieën. Al deze stukken vallen óók onder de term 'handschriften'.
Te zien zijn onder meer een karolingisch handschrift (dus uit de tijd van Karel de Grote 742-814 ), middeleeuwse boeken met fraaie miniaturen, verzamelingen aquarellen van planten in de Hortus Botanicus van Amsterdam uit omstreeks 1700, een partituur van Beethovens Sonate voor cello en klavier, met correcties van de componist, anatomische tekeningen van de beroemde arts Petrus Camper uit de achttiende eeuw. Maar ook moderner materiaal, zoals de ontwerpen voor de Lexicon, de drukletter van Bram de Does, waarin tegenwoordig NRC Handelsblad wordt gedrukt. Sommige van deze handschriften zijn met de ganzenveer geschreven, andere zijn gemaakt met de pen en weer andere stukken zijn met een penseel vervaardigd.

tentoonstelling: Geschreven, getekend en geschilderd: Bijzondere handschriften van de 9de tot en met de 20ste eeuw in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA)
samenstelling: dr. Jos A.A.A. Biemans, conservator handschriften UB periode: tot en met 14 maart 2003
plaats: tentoonstellingszaal UB, Singel 425, Amsterdam, tel 020-525 2143
openingstijden: van 13.00-17.00 uur; toegang: gratis nadere informatie: www.uba.uva.nl/actueel/tentoonstellingen.cfm Petra Herweijer & Monique Kooijmans, In -& Externe Communicatie UB, tel. 020-525 2054/3601; e-mail: herweijer@uba.uva.nl en kooijmans@uba.uva.nl en Jos Biemans, tel. 020-525 2476; biemans@uba.uva.nl

27 feb 03 10:42