Gemeente Den Haag

2003-02-26: Gemeente Den Haag zet in op veiligheid
---

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag de nota Een veiliger Den Haag, een opdracht aan alle Hagenaars vastgesteld. In de nota worden zes Haagse prioriteiten gesteld in de aanpak van onveiligheid, die worden onderschreven door burgers en maatschappelijke organisaties. De prioriteiten zijn:

1. aanpak van onveiligheid in de openbare ruimte; 2. aanpak van drugsverslaving en -overlast;
3. aanpak van jeugdcriminaliteit
4. aanpak van geweld;
5. striktere handhaving en toezicht door de gemeente; 6. stimuleren van eigen verantwoordelijkheid burgers voor veiligheid door onder meer gedragsverandering (normen en waarden).

Voor 2003 is een bedrag van 4,2 miljoen euro structureel extra beschikbaar voor veiligheid. Een belangrijk deel daarvan wordt geïnvesteerd in de aanpak van onveilige locaties in stadsdelen en de opvang/begeleiding van drugsverslaafden en het verbeteren van de brandveiligheid. De inzet van het college van b. en w. is om de overlast en veel voorkomende criminaliteit in de openbare ruimte in 2006 met ca. 25% teruggebracht te hebben ten opzichte van 2002.

Veelplegers, hot spots en controleacties
Deze forse taakstelling zal vooral gerealiseerd moeten worden door het aanscherpen van beleid en het verbeteren van de uitvoering van de aanpak van zogenoemde veelplegers, waaronder drugsverslaafden. Deze groep van veelplegers neemt een behoorlijk deel van de criminaliteit in de openbare ruimte voor haar rekening. Politie en Openbaar Ministerie gaan deze veelplegers aanzienlijk strenger aanpakken. Verder hebben b. en w. een lijst met 27 zogenoemde hot-spots opgesteld. Het gaat om pleinen en andere openbare ruimten waar de overlast als ernstig en/of hardnekkig wordt ervaren. Politie en gemeente zullen de inzet verhogen om door middel van gerichte acties de overlast te lijf te gaan. Daarnaast gaat de gemeente door middel van controleacties meer en beter handhaven. De inzet zal zich daarbij in het bijzonder richten op veilig uitgaan door gerichte horeca-controles, het toezicht op openbare evenementen en ook het bestrijden en aanpakken van overbewoning/illegaal wonen.

Eigen verantwoordelijkheid
Politie en gemeente zullen daarbij ook een beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid van burgers. Gezamenlijk moet het mogelijk zijn de overlast terug te dringen, onder meer door jongeren die overlast veroorzaken individuele trajectbegeleiding aan te bieden. In de veiligheidsnota wordt ook ingegaan op het verbeteren van de sociale veiligheid in het openbaar vervoer, de betrokkenheid van het onderwijs voor het ontwikkelen van een veiliger samenleving en het verbeteren van de veiligheid met medewerking van ondernemers in de stad.

Prestatieafspraken
Het college van b. en w. zal de komende maanden met maatschappelijke partijen prestatieafspraken maken over de inzet voor en het bereiken van betere prestaties ten aanzien van de aanpak onveiligheid. Zo zullen er afspraken worden gemaakt in het kader van veilig uitgaan, veilig sporten en het beter opvangen en begeleiden van drugsverslaafden.

Procedure
De veiligheidsnota is toegezonden aan de raadscommissie voor Veiligheid, Bestuur en Leefbaarheid die daarover zal spreken op 12 maart 2003. Daarna zal de gemeenteraad de nota vaststellen. Een concept van deze nota is reeds in oktober 2002 gepresenteerd. De afgelopen maanden hebben leden van het college van b. en w. en de stadsdeelcommissies het concept besproken met partners van de gemeente in stad en samenleving. De inhoud van de concept-nota is door de gesprekspartners op hoofdlijnen aanvaard.

last update: 26-2-2003 16:48:45 ;pag.: 18736; auteur: 616;cat.: