Gemeente Heythuysen

Nieuws

Bericht van molenaar Frans Verstappen

Een half jaar molenaar op de gerenoveerde Sint Antoniusmolen

Na een ingrijpende en langdurige restauratie is de Sint Antoniusmolen van Heytse sinds vorig jaar september weer in gebruik. Iedere donderdagmiddag en twee zondagen in de maand is de molen weer open. Het heeft twee jaar geduurd alvorens de molenbouwer een stukje oud Hollands vakwerk kon opleveren. Er zijn thans nog enkele ingrepen die te zijner tijd moeten plaatsvinden zoals een sanitaire voorziening, het opknappen van de maalstoel in de onderbouw en het inrichten van het molenerf. Trouwens, er zullen altijd wel wensen blijven.

Ik, Frans Verstappen, ben sinds 1993 aangesteld als molenaar van de Sint Antoniusmolen. Ik volgde de heer Ber Symkens op, mijn leermeester sinds 1976, die in 1993 om gezondheidsredenen stopte als molenaar van de molen in Heytse. In 1994 stopte hij ook als molenaar van de Auroramolen in Baexem hetgeen betekende dat ik ook in Baexem, waar hij samen met Wiel Brouwers de standaardmolen runde, samen met Wiel de werkzaamheden overnam.

Molenaar wordt je omdat de molens zo verbonden zijn met de mensen en het landschap. En.. molens verdienen het om bewaard te blijven.

De molen is er niet alleen voor de molenaar, hij hoort bij de gemeenschap en iedereen moet ervan kunnen genieten. Dat dit gebeurt, blijkt wel uit onderstaande leuke gebeurtenissen die ik in dit eerste half jaar als molenaar van de gerenoveerde Sint Antoniusmolen heb meegemaakt. Een paar van deze momenten wil ik u niet onthouden.

Het begon met de opening; wat een feest! Heel veel mensen, niet alleen van de buurt maar uit het hele dorp, kwamen de molen bezoeken. Weken later was ik nog steeds niet aan klussen toegekomen; het was en bleef steeds erg druk.

Ik heb lezingen gegeven op school, er waren excursies op de molen en ik heb voor de camera mijn verhaal verteld.

Met Heytser kermis, tevens Open Monumentendag, kwam een van de buurtbewoners mij de kermisvlaai op de molen brengen.

Begin november het was druk op de molen - kwam een man de trap op. Bij de laatste trede viel hij bijna en dat kwam omdat hij in één hand een kan koffie had en in de andere een stuk vlaai. Voor de molenaar, want zijn vrouw was jarig én omdat de aanwezige visite zo intens genoot van de draaiende molen die vanuit hun huiskamer te zien was.

En dan de kersttijd en Nieuwjaar; wat kreeg ik een prachtige reacties op de feestverlichting. Het nieuwe jaar was pas enkele dagen oud of er kwam een buurtbewoner naar boven met twee glazen en twee flessen drank. Hij wilde samen met mij toasten op het nieuwe jaar, maar vooral op datgene wat de molen de bewoners steeds weer biedt.

Als laatste mag ik natuurlijk niet de koppen koffie, de krantenartikels of fotos van de molen en molenlectuur die me aangeboden worden niet vergeten.

Uw reacties zijn prachtig en dat maakt mijn werk extra leuk!

Ook voor de komende maanden zijn er diverse reserveringen. Mocht ú als inwoners van Heythuysen speciale wensen hebben waarbij de molen betrokken zou kunnen worden, neem dan contact met mij op. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de molen in de feeststand bij een dorpsfeest of jubileum of vul zelf maar in.

Tot slot nog dit. Het vak van molenaar moet in stand gehouden worden (en natuurlijk wil ik ook wel eens op vakantie!). Heeft u interesse in het vak van molenaar of molengids, loop dan eens binnen op de dagen dat ik er ben en kom eens praten.

U leest het, molenaar zijn is een mooi vak. Ik hoop dan ook dat ik nog lang met en voor u de molen mag laten draaien!

Uw molenaar,

Frans Verstappen.