Pokkenweek voor de Kamer

DEN HAAG, 20030225 -- Vragen over pokken en meningokokken vlogen de afgelopen week door de Tweede Kamer, allen gericht aan minister De Geus van Volksgezondheid. Kamerlid Khadija Arib (PvdA) plaatst vraagtekens bij het onderscheid dat de diverse ziektekostenverzekeraars hanteren bij vergoeding van de vaccinatie tegen meningokokken C voor kinderen tot en met 18 jaar. SGP'er Bas van der Vlies vroeg zich af of er bij dreiging van terroristische aanslagen met het pokkenvirus zal worden overgegaan tot massale vaccinatie. Na de enorme winst van vorige week, daalde de Parlementaire Exchange Index in week 8 met 37,7 procent naar zijn meer gebruikelijke niveau van 38 punten.

Net als SP-Kamerlid Agnes Kant maakte Bas van der Vlies zich zorgen over de voornaamste bijwerking van pokkenvaccinatie, namelijk hersenontsteking. Dit zou honderden levens kunnen eisen. Kant wilde ook weten of iedereen wel direct kan worden ingeënt, en hoe gemeenten denken over de uitvoering van het opgestelde draaiboek voor massavaccinatie bij een pokkenaanval.

Andere in het oog springende vragen werden ingediend bij Balkenende en de ministers Donner en De Hoop Scheffer. De premier mag tussen de formatiebesprekingen door rekenschap afleggen over de lastercampagne die prinses Margarita en haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn zou treffen. Het Sociale-Dienstdossier van De Roy van Zuydewijn zou op onwettige manier in handen van derden terecht zijn gekomen. Balkenendes voorganger, Wim Kok, zou geweigerd hebben te bemiddelen omdat hij deze kwestie beschouwde als een interne familiegelegenheid. De ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken is gevraagd naar de mogelijkheid om de Israëlische premier Sharon na zijn ambtstermijn in Nederland te vervolgen. Het Hof van Cassatie in België heeft bepaald dat het niet noodzakelijk is dat verdachten zich in het land bevinden. Door deze uitspraak kan België Sharon na zijn ambtstermijn vervolgen vanwege zijn aandeel in het bloedbad in de Palestijnse kampen Sabra en Shatila in 1982.

Na Amsterdam heeft Den Haag nu ook zijn eigen officiële exchange index. In de vorm van de Parlementaire Exchange Index (PEX Index) wordt wekelijks bijgehouden hoeveel officiële Kamervragen er gesteld worden en aan wie. Het aantal punten geeft een indicatie van de bedrijvigheid in het parlement dan wel van de onduidelijkheden in het beleid. Naast het weektotaal wordt ook per minister bijgehouden hoeveel vragen hij voorgeschoteld krijgt.