Productschap Wijn


Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 2, jaargang 2003

Door René van Heusden

Frankrijk - Bordeaux in de ban van classificaties

De Bordelais houden van klassementen. Behalve fameuze classificatie van de crus classés in de Médoc - de moeder van alle klassementen! - en de classificaties van crus classés in de Graves (Pessac-Léognan), in Sauternes en in Saint-Emilion is het nu de beurt aan een drietal andere categorieën van wijnen: de crus bourgeois en crus artisans in de Médoc, en de gewone Graves. Voor de laatste twee gaat het om een primeur, voor de crus bourgeois om een broodnodige herziening.

Crus Bourgeois
Na tal van jaren met veel gepraat en weinig actie krijgen de crus bourgeois uit de Médoc eindelijk een nieuw klassement. Het zal de uit 1932 daterende versie vervangen die hopeloos verouderd is. De meeste van de 444 bedrijven die daarin genoemd worden zijn namelijk al lang verdwenen. Nog een zwak punt: het is nooit officieel bekrachtigd door de Franse overheid. Met het nieuwe klassement zal dat wel het geval zijn. Daardoor krijgt ook de term cru bourgeois eindelijk een wettelijke status

De beoordeling van de kandidaturen heeft inmiddels plaatsgevonden. Van gegadigden werd verwacht dat ze een dossier ter beschikking konden stellen met informatie over de geschiedenis van het bedrijf, details met betrekking tot wijngaard, vinificatie, commercialisering etc. Behalve om officiële documenten werd ook gevraagd om facturen, eventueel behaalde prijzen en medailles, en vermeldingen in gidsen en tijdschriften. Uiteindelijke doorslaggevend moet toch de organoleptische beoordeling geweest van de wijnen door professionals met een oenologische achtergrond. Naar het reglement voorschrijft, heeft de jury van iedere kandidaat de jaargangen 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 en 1999 geproefd in volstrekte anonimiteit.

Wat staat ons vanaf medio juni nu concreet te wachten? Geheel in lijn met de vorige klassementen zullen er ook nu weer drie categorieën zijn: cru bourgeois tout court, cru bourgeois supérieur en cru bourgeois exceptionnel. De nieuwe classificatie zal vanaf het moment van goedkeuring door de Franse ministeries van landbouw en financiën 12 jaar geldig zijn, dus tot 2015. Daarna zal het herzien worden, net zoals dat in Saint-Emilion al gebeurt.

Crus Artisans
Inmiddels is ook een procedure gestart voor de classificatie van bedrijven in de Médoc die in aanmerking willen komen voor de status van cru artisan. De artisans staan in de hiërarchie van de Médoc op de derde plaats, na de crus classés en de crus bourgeois. In de regel gaat het om kleine bedrijfjes. Tot nu toe was de benaming niet aan regels gebonden. De lat voor de beoordeling ligt hier wat minder hoog dan bij de crus bourgeois. Geproefd worden wijnen van de jaargangen 1998 t/m 2001

Graves
De komende jaren zal er op initiatief van het regionale syndicaat ook in de Graves gewerkt gaan worden aan een klassement ter vervanging en uitbreiding van het uit 1959 daterende dat alleen maar crus classés in het huidige Pessac-Léognan telt. Het zou in de toekomst drie niveaus moeten gaan hebben en volgens het model van Saint-Emilion om de tien jaar bijgesteld moeten worden. Precieze details, o.a. wat betreft benamingen, zijn in dit prille stadium nog niet bekend. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Italië 2002 in Toscaanse top DOCGs aangemerkt als matig

In zowel Montepulciano als Montalcino is het sinds een aantal jaren de gewoonte om in het kader van de zogeheten Anteprima proeverijen in februari bekend te maken met welke waardering het lokale consortium de voorafgaande oogst waardeert. In Montalcino gaat dat zelfs gepaard met een heuse ceremonie waarbij een door een kunstenaar ontworpen jaargangstegel wordt ingemetseld in een speciaal voor dit doel bestemde muur. Beide consortia hanteren voor hun oogstwaardering een schaal van vijf sterren, met een als minimum en vijf als maximum. In 2002 kreeg Toscane, net als de rest van Italië, te maken met ronduit barre weersomstandigheden die ernstige gevolgen hadden voor de rijping van de druiven. Het resultaat is er dan ook naar: de twee consortia waren unaniem in hun strenge beoordeling: twee sterren. Uiteraard zal deze beoordeling gevolgen moeten hebben voor de prijsstelling van de wijnen. Met name in Montalcino zijn de prijzen voor de Brunellos van het vijfsterren jaar 1997 tot astronomische hoogte gestegen.

Chili - Productie bijna verdubbeld in drie jaar !

De wijnbouw in Chili blijft groeien als kool. In 1994 produceerden de Chileense wijngaarden 2,77 miljoen hectoliter wijn. In 1999 was dat al 4,3 miljoen, in 2001 5,5 miljoen en in 2002 5,7 miljoen hectoliter. Voor de oogst 2003 die nu aan de gang is een enkele maanden geleden een schatting uitgesproken van niet minder dan 8 miljoen hectoliter! Reden hiervoor is de aanhoudende vraag naar Chileense wijnen uit het buitenland. De export bedroeg in 2001 3,1 miljoen hectoliter tegen 2,6 in 2000 en 2,3 in 1999. Europa is de grootste afnemer van Chileense wijn met 48% van het volume. Het wordt gevolgd door Noord-Amerika met 33%.
En de aanplant gaat voorlopig nog altijd door, o.a. in gebieden die een paar geleden nog niet op de kaart stonden maar nu in sneltreinvaart ontwikkeld worden. De wijngaard telt momenteel een oppervlakte van bijna 168. 000 ha. Daarvan is overigens slechts 63% bestemd voor de productie van wijn (75% rood en 25% wit). Nog eens 30% is bestemd voor de teelt van tafeldruiven, en de resterende 6% voor de productie van het distillaat Pisco. In 1986 waren er 67 duizend hectare wijngaard bestemd voor wijn; nu zijn dat er 104 duizend. In 2001 was de cabernet sauvignon goed voor een aanplant van 36 duizend hectare, de pais voor 15 duizend en de merlot voor 13 duizend. Bij wit gaat chardonnay aan de leiding met 7.700 hectare, gevolgd door de sauvignon blanc met 6.600.

Spanje Recordprijs voor bijzondere Rioja

Tijdens een veiling in Madrid is een recordprijs betaald voor een bijzondere fles Rioja. Het betrof de Gran Reserva 1952 Castillo de Ygay van Marquès de Murrieta, gebotteld in een fles met de hoogst ongebruikelijke inhoud van 27 liter! De fles is in 2002 gevuld ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de bodega en werd door de familie Creixell, eigenaars van Marquès de Murrieta, ter veiling aangeboden ten behoeve van een goed doel. De nieuwe eigenaar had er een bedrag voor over van 16.590 euro.

Wereld op naar de 8 miljoen hectare wijngaard?
Volgens de berekeningen van het Office International de la Vigne et du Vin (OIV) van vorig najaar stond er in 2002 wereldwijd tussen de 7,90 en 7,95 miljoen hectare wijngaard aangeplant.

Wetenschap Witte wijn met de eigenschappen van rode Sinds de uitzending van de documentaire over the French Paradox is menigeen ervan overtuigd dat vooral rode wijn goed is voor de gezondheid. Er is nu ook goed nieuws voor wie alleen maar witte wijn wil of kan drinken. Onderzoekers verbonden aan de universiteit van Montpellier hebben namelijk op basis van chardonnay een witte wijn ontwikkeld met dezelfde gezonde eigenschappen als rode. Bescherming tegen aandoeningen van hart en bloedvaten en tegen bepaalde vormen van kanker wordt toegeschreven aan de polyfenolen in rode wijn, zoals tannines en anthocyanen (kleurstoffen). Ze werken als anti-oxidanten tegen vrije radicalen (ruwe zuurstofmoleculen) die ernstige schade aan het lichaam kunnen aanrichten.
Om een witte wijn te creëren met een hoger polyfenolgehalte dan normaal paste men een vergisting toe mét schil bij een relatief hoge temperatuur. Het resultaat mocht er zijn: de wijn had 3,5 keer zo veel polyfenolen als een gewone Chardonnay en even veel als een doorsnee rode wijn. Tests met dieren gaven goede resultaten te zien waar het ging om de bescherming van de bloedvaten.
De wijn zelf, Paradoxe Blanc genoemd, bleek overigens ook geschikt voor menselijke consumptie.


Copyright © 1996-2003 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum