Gemeente Dordrecht


---

Landelijke normen vrijlating op inkomsten nu ook voor klanten Sociale Dienst Dordrecht

Vincent Brinkhof
De Sociale Dienst Dordrecht is verplicht haar ruime beleid rond de vrijlating op inkomsten aan te scherpen tot de strengere landelijke normen. Deze verplichting heeft geleid tot de (gecombineerde) verordening "Stimuleringssubsidie Uitstroom & Activering en Vrijlating op Inkomsten". De nieuwe verordening is referendabel en ligt tot 20 maart a.s. ter inzage op het Stadskantoor aan de Spuiboulevard 300 te Dordrecht.

Vrijlating op inkomsten
Een aantal jaren geleden heeft de Gemeente Dordrecht ervoor gekozen haar beleid rond de vrijlating op inkomsten in vergelijking tot de landelijke norm te verruimen zodat een grotere groep Dordtse uitkeringsgerechtigden hiervoor in aanmerking kon komen. Vrijlating op inkomsten betekent dat een deel van de inkomsten uit deeltijdarbeid niet wordt verrekend met de uitkering. Met ingang van 1 april 2003 worden onderstaande aanpassingen van kracht.

De volgende vier groepen blijven ook na 1 april a.s. in aanmerking komen voor de vrijlating op inkomsten uit arbeid:
* Eenoudergezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar;
* Personen tussen 57,5 en 65 jaar;

* Personen waarbij sprake is van een medische grond, als de beperking blijkt uit een daarvoor bestemde toets of keuring;
* Personen waarbij sprake is van sociale beperkingen, als er aanwijsbaar complexe problemen zijn waardoor het verrichten van fulltime arbeid (tijdelijk) onmogelijk is.

De groepen die vanaf 1 april 2003 NIET langer gebruik mogen maken van deze regeling zijn:

* Eenoudergezinnen waarvan het jongste kind tussen de 5 en 16 jaar is;

* Personen in de leeftijd tussen 50 en 57,5 jaar;
* Personen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt (fase 4).
Het gaat hierbij om een groep van totaal zo'n 200 uitkeringsgerechtigden. Voor deze klanten van de Sociale Dienst is een overgangsregeling in het leven geroepen.

Stimuleringssubsidie
In eerder genoemde verordening staat tevens dat de huidige "Incentiveregeling" wordt `omgedoopt' tot "Stimuleringssubsidie". Deze nieuwe naam maakt het mogelijk een aantal vergelijkbare regelingen gezamenlijk onder te brengen in één verordening. Deze stimuleringssubsidie bestaat onder andere uit een vergoeding voor kosten die direct te maken hebben met het activeringstraject naar arbeid. Kosten als bijv. eigen bijdrage scholing, reiskosten en kinderopvang kunnen worden vergoed via deze subsidieregeling.

Voor meer informatie over het referendabel zijn van deze verordening kunt u terecht bij de Afdeling Burgerzaken of op de websites www.dordrecht.nl en www.referendumwet.nl