Politie Gelderland-Midden

Rivierenland

---

Angerlo / Doesburg, 12 jeugdige verdachten geweldpleging Publicatiedatum: 25-02-2003

ANGERLO / DOESBURG - De politie van het district Rivierenland heeft in de periode van 9 januari tot en met 17 februari in totaal 12 jongens gehoord wegens verdenking van (betrokkenheid bij) openlijke geweldplegingen in Angerlo en Doesburg. Alle betrokkenen zijn inwoner van Doesburg, in leeftijd variërend van 14 tot en met 17 jaar. Drie van hen, een 15, 16 en een 17-jarige jongen, werden aangehouden en in verzekering gesteld. Door het onderzoek kwamen verder een diefstal uit een woning, vernieling van goederen en een bedreiging in Doesburg aan het licht. Alle delicten werden gepleegd in de periode van 8 november tot 21 december 2002.

Het onderzoek werd opgestart naar aanleiding van een openlijke geweldpleging op 21 december aan de Prinses Margrietlaan in Angerlo. Na bezoek aan een discotheek werd rond 00.15 uur die nacht een 15-jarige jongen uit Drempt door een groep andere jongens (5 tot 7) van zijn fiets getrapt, geschopt en geslagen. Het slachtoffer liep hierdoor schaafwonden en kneuzingen op. Een toevallig passerende agent in burger greep in, waarop de daders ervandoor gingen. Eén van de betrokkenen werd door de agent herkend. De aanhouding van deze jongen vond plaats op 9 januari, waarna hij voor verhoor in verzekering werd gesteld.

Onderzoek leidt tot nieuwe feiten en verdachten Uit het onderzoek dat volgde - waarin het regionale Hit & Run team ondersteunde - kwamen de namen van 11 andere verdachten naar voren. Allen werden gehoord en legden bekennende verklaringen af ten aanzien van (betrokkenheid bij) vijf incidenten van openlijke geweldpleging, waaronder die gepleegd op 21 december in Angerlo. De andere incidenten vonden plaats op 15 december op de Prinses Margrietlaan in Angerlo en op 8 november (tweemaal) en 29 november op de Barend Ubbinkweg in Doesburg. In alle gevallen waren de slachtoffers fietsers die zonder enige aanleiding tijdens het passeren van de groep van de fiets werden geduwd of getrapt. Schaafwonden en kneuzingen waren het gevolg. De jongeren pleegden de delicten in wisselende samenstelling en zetten elkaar - vaak onder invloed van alcohol en softdrugs - aan tot dergelijk crimineel gedrag. Ook bekende één van de verdachten in de nacht van 14 op 15 december een woninginbraak te hebben gepleegd aan de Smitsweide in Doesburg. Het daarbij buitgemaakte horloge is inmiddels aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgd. Daarnaast werden (tevens in wisselende samenstelling) diverse vernielingen gepleegd, ondermeer van bloembakken en winkelruiten in Doesburg en tweemaal (op 25 november en op 13 december) van een politieauto die stond geparkeerd voor het bureau in Doesburg.

Het politieonderzoek is afgerond. De processen-verbaal van de betrokkenen zullen worden opgestuurd naar justitie die zich zal buigen over de vervolging.

voor nadere informatie:
Miriam van de Geer
District Rivierenland
0316-368031

---

Westervoort/Duiven, hennepkwekerijen ontmanteld Publicatiedatum: 25-02-2003

Maandag zijn drie hennepkwekerijen ontmanteld. Er zijn in alle gevallen geen planten aangetroffen, wel is overal de kweekapparatuur voor vernietiging meegenomen.
Twee kwekerijen werden aangetroffen aan de Rijndijk in Westervoort, de ander bevond zich in een schuur aan de Westsingel in Duiven.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Elst, rijverbod van elf uur
Publicatiedatum: 25-02-2003

Tijdens een surveillance, afgelopen nacht, zagen agenten op de vluchtstrook van de A325 (gedeelte van Nijmegen richting Arnhem) een auto stilstaan. De alarmlichten brandden. Achter het stuur zat een 37-jarige Arnhemmer. Hem is een blaastest afgenomen. Het bleek dat de man had gedronken; genoeg voor een rijverbod van elf uur.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Didam, snelheidscontrole
Publicatiedatum: 25-02-2003

Er is maandag van 15.36 tot 21.46 uur een snelheidcontrole uitgevoerd op de Tatelaarweg.
29 Voertuigen reden te hard en zijn daarom geflitst. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 114 kilometer per uur.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Spijk, ree dood na aanrijding
Publicatiedatum: 25-02-2003

Een 21-jarige automobilist uit Lobith reed maandagavond (tegen 19.00 uur) over de Spijksedijk richting de Tengnagelwaard. Plotseling stak een ree de weg over. De jongeman kon niet op tijd remmen en reed het dier aan. De ree heeft de aanrijding niet overleefd. Door de botsing is de voorzijde van de wagen beschadigd.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Westervoort, winkeldievegge (18) aangehouden
Publicatiedatum: 25-02-2003

Personeel van een winkel aan de Korte Griet heeft dinsdagmorgen (tegen 08.15 uur) een 18-jarige vrouw uit Zevenaar aangehouden. Gezien werd dat de vrouw een flesje frisdrank, een broodje en een pakje koekjes pakte en zonder te betalen de winkel wilde verlaten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---