Gemeente Dalfsen

24/02/2003

Dalfsen heeft financiële reserves op orde

Dalfsen - Burgemeester en Wethouders van Dalfsen presenteren de raad in maart de nota 'Reserves en voorzieningen'. Deze nota geeft inzicht in de financiële reserves van Dalfsen. Alle bedragen in de begroting die gereserveerd waren voor diverse doelen zijn kritisch onder de loupe genomen. Na herschikking, samenvoeging en opheffing van een aantal van deze reserves komt er
3,8 miljoen beschikbaar. B&W stellen voor om dit bedrag te storten in de reserve gemeentelijke huisvesting, tezamen met 1,47 miljoen uit het positief resultaat van de jaarrekening 2001.

De nota 'Reserves en voorzieningen' is het resultaat van de afspraak in het Bestuursprogramma 2001-2006. Het gemeentebestuur is van mening dat de algemene reserves op een acceptabel niveau gehouden moeten worden, onder andere voor onvoorziene uitgaven en investeringen. Met de nota 'Reserves en voorzieningen' is een duidelijk beeld ontstaan van de hoogte van de reserves. Op basis van dit inzicht doen B&W van Dalfsen de raad een voorstel over de wijze waarop omgegaan zou moeten worden met deze bedragen.

Het college is van oordeel dat het aantal reserves en voorzieningen beperkt moeten blijven tot de hoogst noodzakelijke. Onnodig beslag op gemeenschapsgelden moet voorkomen worden. Daarom ook zal het reservebeleid in de toekomst in ieder geval bij aanvang van iedere nieuwe raadsperiode geëvalueerd worden. Ook bij de jaarlijkse begroting en in de jaarrekening krijgt het reservebeleid de nodige aandacht.

Uitgangspunt is om in deze raadsperiode, die loopt tot 2006, een algemene reserve van 5 miljoen aan te houden. Dit is 15% van de jaarlijkse omzet van de gemeente. Na 2006 zou dit percentage kunnen zakken naar 10%. Voor de eerste periode wordt een hoger percentage gekozen, onder meer vanwege mogelijke risico's die samenhangen met de recente herindeling. Voor het afdekken van risico's binnen de grondexploitatie stellen B&W voor om een algemene reserve grondexploitatie aan te houden van 3,3 miljoen.

Door de nota 'Reserves en voorzieningen' zijn alle reserves en voorzieningen op een logische manier opnieuw geschikt, samengevoegd of opgeheven, waardoor een overzichtelijk beeld ontstaan is in de gemeentelijke reserves. Het aantal reserves en voorzieningen is met bijna de helft teruggebracht naar 66. Hiervan heeft de helft weer betrekking op grondexploitaties.

De raadscommissie Bestuur, Planning en Control buigt zich op maandag 3 maart over de nota 'Reserves en voorzieningen'. De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis van Dalfsen en begint om 19.30 uur.