Korps: Friesland, plaats: Fryslân 24-02-2003
Politieberichten van 23/2 (13.00 uur) t/m 24/2 07.00 uur

Peperga: rijden onder invloed
Op zondagmiddag om 13.00 uur kreeg de politie een melding dat er een auto over de kop was geslagen op de rijksweg A32 tussen de afslag Wolvega en Steenwijk-Noord. Een 53-jarige automobilist was de macht over het stuur verloren en kwam vervolgens in de berm terecht om tegen een boom tot stilstand te komen. De ambulance heeft de man ter plaatse behandeld, hij had enkele schrammen. Daarna is de automobilist meegenomen naar het bureau voor een blaastest. De man blies 985 ugl, met deze uitslag heeft de politie zijn rijbewijs in beslag genomen.

Jubbega: onverzekerd bromfietsen
Op zondagmiddag om 12.15 uur heeft de politie een 17-jarige bromfietser uit Jubbega op de Hendrik de Vosweg staande gehouden. De jongen droge geen helm, bovendien was zijn bromfiets niet verzekerd. De politie heeft de bromfiets in beslag genomen.

Drachten: vernieling fietsen, aanhouding verdachte Op zondagmiddag omstreeks 15.05 uur was een jongen aan de Reidingweg bezig een fiets te stelen. Hij werd hierop aangesproken door een 19-jarige inwoner uit Drachten. De jongen gaf de getuige een grote mond. Daarop werd de politie gebeld, de verdachte was er inmiddels vandoor. De politie ging samen met de getuige op zoektocht naar de jongen. De jongen werd even later op de Hunze herkend door de getuige. De politie heeft de man daarop aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De verdachte bekende schuld. Uit onderzoek bleek dat het fietsslot reeds was vernield.

Heerenveen: noodstop bus
Op zondag omstreeks 17.50 uur heeft een Interliner bus op de Trambaan een noodstop gemaakt. De bus reed in de richting van het station toen er vanuit de Bielzen een auto voor de bus schoot. Hierdoor moest de bus hard op de rem. Hierbij viel een passagier, een 79-jarige inwoonster uit Leeuwarden, vanuit haar stoel naar voren. Zij werd door een arts onderzocht, het letsel viel echter mee. De politie heeft de auto niet meer aangetroffen.

Drachten: vernieling ruiten, aanhouding verdachte Op zondagavond om 18.40 uur kreeg de politie de melding dat er aan de Hooizolder een steen door een ruit was gegooid. Op basis van het gegeven signalement van de getuige, een 38-jarige inwoner uit Drachten, kon de politie aan de Hooizolder de verdachte aanhouden. De verdachte, een 45-jarige inwoner uit Drachten, verkeerde onder invloed van alcohol. Hij is meegenomen naar het politiebureau en ingesloten.

Leeuwarden: inbraak school, aanhouding verdachte Op zondagavond om 22.15 uur heeft beveiligingspersoneel van een school aan de Oostergoweg een 34-jarige inwoner uit Leeuwarden aangehouden en overgedragen aan de politie. De verdachte gaf toe dat hij aan de achterzijde van het schoolgebouw een ruit had ingetrapt. Er waren nog geen goederen weggenomen door de verdachte.

Drachten: poging beroving
Op zondagavond om 23.45 uur heeft een onbekende man in een woning aan de Warande geprobeerd de bewoners te beroven. De man belde aan waarop de 66-jarige bewoonster de deur opendeed. Een man drong de woning binnen en bedreigde de vrouw met een zilverkleurig voorwerp en vroeg om haar geld. De echtgenoot van de vrouw schoot de vrouw te hulp waarop de man de benen nam. De berover is door de politie niet meer aangetroffen in de omgeving.

Drachten: belediging, verdachte aangehouden
Op maandagochtend omstreeks 04.10 uur kreeg de politie een melding dat medewerkers van de Stichting Veiligheidszorg Smallingerland met een lastige jongen te maken hadden. Daarop achtervolgenden ze de jongen. De jongen, een 17-jarige inwoner uit Drachten, verkeerde onder invloed van alcohol. Hij schold de medewerkers uit en stak zijn middelvinger op. Daarop werd de politie ingeseind en kon de jongen worden aangehouden. Hij is ingesloten op het politiebureau.

Heerenveen: aanhouding verdachte voor handel in drugs De politie heeft op zondagmiddag omstreeks 15.00 uur een 35-jarige inwoner uit Heerenveen aan de Zuiderstraat aangehouden. De man wordt ervan verdacht te handelen in drugs. Er werden honderden XTC-pillen en ongeveer 70 weedplanten aangetroffen in de woning van de verdachte. De man is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Op vrijdag omstreeks 21.00 uur werd in het zwembad de Blauwe Golf aan de Jelsumertsraat een 26-jaruige inwoner ui Leeuwarden ter zaken openbare schennis der eerbaarheid. Hij pleegde dit ten overstaan van een 37-jaruge inwoonster uit Leeuwarden die aangifte deed. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld. Hij kreeg een ontzegging voor de Blauwe Golf.

Noordwolde: bezit vuurwapen
Zaterdag omstreeks 10.15 uur werd op de Ds. Reitsma straat in een personenauto die aldaar geparkeerd stond een gas/alarmpistool aangetroffen. Dit pistool valt onder de wapenwet en is dus verboden. Het wapen lag in het dashboardkastje. Het gas/alarmpistool was eigendom van een 22-jarige eigenaar uit Noordwolde. De verdachte werd aangehouden en is overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272