Staatsbosbeheer

persbericht van pwn waterleidingbedrijf noord-holland, staatsbosbeheer en vereniging natuurmonumenten, 24 februari 2003

In een gezamenlijke visie op natuur en landschap pleiten PWN, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten voor het open houden van het landschap van Bergen, Egmond en Schoorl. De visie geeft een streefbeeld voor aaneengesloten natuurgebieden waarbij benutting van schoon water een grote rol speelt. Kieviet, grutto en tureluur zijn in de toekomst te zien in natte graslanden. Zwanenbloem, rietorchis en waterranonkel komen voor langs de sloten van de binnenduinrand. Boeren spelen een belangrijke rol met verbrede landbouw en recreanten kunnen het gebied in de toekomst op verschillende manieren beleven. Met de visie willen de drie terreinbeheerders een aanzet geven tot samenwerking met andere belanghebbenden in de regio. De visie werd op 20 februari gepresenteerd in de openbare vergadering van de Landinrichtingscommissie.

In de visie maken PWN, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zich sterk voor de bescherming van het karakteristieke open landschap en de zichtbare ontginningsgeschiedenis. Om natuur en landschap te versterken denken zij aan het combineren van de functies water- en natuurbeheer, wonen, werken, landbouw en recreatie. Het fijnmazige cultuurlandschap vormt daarbij de ondergrond. Het is voor het eerst dat PWN, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten op deze wijze gezamenlijk naar buiten treden. De visie is een plan op hoofdlijnen en wil aanzetten tot uitbreiding van de samenwerking met gemeenten, de landbouwsector, het waterschap en de provincie.

Ideeën voor de toekomst zijn bijvoorbeeld het in kaart brengen van de bestaande recreatieve verbindingen en het realiseren van een betere ontsluiting en aansluiting tussen duinen en achterland. Ook het vasthouden van schoon duinrel- en regenwater, belangrijk voor mogelijke natuurontwikkeling in de Bergermeer en langs de binnenduinrand, is een thema. Door vernatting te combineren met verschralend beheer ontstaat een brede strook weides en sloten langs de dorpen en duinen, waar planten en dieren zich kunnen vestigen. Daarnaast is een idee om samen met anderen het herstel en behoud van cultuurhistorische elementen op te pakken.

Belangstellenden kunnen de visie bekijken en downloaden op de site van PWN.