Voedingscentrum
Krijg je meer weerstand als je minder hygiënisch leeft? 24 februari

Nee. Wie besmet wordt door een bacterie en geneest, heeft meestal slechts tijdelijk weerstand opgebouwd tegen die ene bacteriesoort. Wie bedenkt dat er alleen al van de salmonella-bacterie zon tweeduizend soorten zijn, kan zich voorstellen dat het een onmogelijke opgave is voor alle soorten weerstand op te bouwen. Naast die tweeduizend soorten salmonellabacteriën bestaan nog vele tientallen andere ziekmakende bacteriën, allerlei virussen en een serie parasieten. Bovendien kunnen al deze ziekmakers veranderen in de loop van de tijd. Mocht u er al weerstand tegen hebben opgebouwd, dan kunt u dan weer opnieuw beginnen.

Tegenover het mogelijk geringe voordeel van een vergrote weerstand, staat een veel groter nadeel: het risico ziek te worden. Om weerstand op te bouwen, moet u in principe een besmetting doormaken. Niet alle micro-organismen zijn even gevaarlijk, maar de kwaadaardigste soorten kunnen heel wat schade aanrichten. Recent onderzoek laat bovendien zien dat de gevolgen van een doorgemaakte voedselinfectie worden ondergeschat. Ze blijken ook lange tijd na genezing nog complicaties op te kunnen leveren, bijvoorbeeld in de vorm van bloedvergiftiging of gewrichtsontsteking. Mensen die een voedselvergiftiging doormaken die ernstig genoeg is om de dokter te raadplegen, hebben volgens dit onderzoek in vergelijking met andere mensen een driemaal hogere kans om in het jaar erop te overlijden.

Kortom: wie geen gezondheidsrisicos wil lopen, kan maar beter hygiënisch te werk gaan bij het klaarmaken van eten. Speerpunten daarbij zijn regelmatig handen wassen en het strikt gescheiden houden van rauw en bereid voedsel.

Zie ook 'veilig en schoon'.