Voedingscentrum
Krijg je meer weerstand als je minder hygiënisch leeft?
24 februari
Nee. Wie besmet wordt door een bacterie en geneest, heeft meestal
slechts tijdelijk weerstand opgebouwd tegen die ene bacteriesoort. Wie
bedenkt dat er alleen al van de salmonella-bacterie zon tweeduizend
soorten zijn, kan zich voorstellen dat het een onmogelijke opgave is
voor alle soorten weerstand op te bouwen. Naast die tweeduizend
soorten salmonellabacteriën bestaan nog vele tientallen andere
ziekmakende bacteriën, allerlei virussen en een serie parasieten.
Bovendien kunnen al deze ziekmakers veranderen in de loop van de tijd.
Mocht u er al weerstand tegen hebben opgebouwd, dan kunt u dan weer
opnieuw beginnen.
Tegenover het mogelijk geringe voordeel van een vergrote weerstand,
staat een veel groter nadeel: het risico ziek te worden. Om weerstand
op te bouwen, moet u in principe een besmetting doormaken. Niet alle
micro-organismen zijn even gevaarlijk, maar de kwaadaardigste soorten
kunnen heel wat schade aanrichten. Recent onderzoek laat bovendien
zien dat de gevolgen van een doorgemaakte voedselinfectie worden
ondergeschat. Ze blijken ook lange tijd na genezing nog complicaties
op te kunnen leveren, bijvoorbeeld in de vorm van bloedvergiftiging of
gewrichtsontsteking. Mensen die een voedselvergiftiging doormaken die
ernstig genoeg is om de dokter te raadplegen, hebben volgens dit
onderzoek in vergelijking met andere mensen een driemaal hogere kans
om in het jaar erop te overlijden.
Kortom: wie geen gezondheidsrisicos wil lopen, kan maar beter
hygiënisch te werk gaan bij het klaarmaken van eten. Speerpunten
daarbij zijn regelmatig handen wassen en het strikt gescheiden houden
van rauw en bereid voedsel.
Zie ook 'veilig en schoon'.