PERSBERICHT
20/02/2003

Nederlands lamsvlees

Nederlands lamsvlees is een puur kwaliteitsproduct dat zich leent voor vele verrassende gerechten. Veel van het hier verkrijgbare lamsvlees wordt diepgevroren geïmporteerd vanuit Nieuw-Zeeland. Maar wie eenmaal Nederlands lamsvlees heeft geprobeerd wil niets anders meer. Vanaf april tot en met november is het volop verkrijgbaar, het vlees is dan op z'n mooist. De smaak is voortreffelijk en het vlees is lekker zacht en mals. Lamsvlees is heerlijk om te grillen, te bakkerellen of te braden in de oven. In dit culinair bulletin vindt u naast een cijfermatig inzicht een aantal basisbereidingen met zeven nieuwe recepten aan. Het bijpassende nieuwe beeldmateriaal kan worden opgevraagd bij het Voorlichtingsbureau Vlees.

Consumptie van lamsvlees in Nederland 

Lams- en schapenvlees 1996 1998 2000 2001 2002kw1-3 Huishoudelijke aankopen vlees/pluimveevlees/vleeswaar 568.783 552.421 558.047 554.616 545.500
Aankopen in kg totaal Nederland (1.000) 1.150 959 1.246 1.055 1.011 Euro totaal Nederland (1.000) 9.593 8.523 12.805 11.187 12.016 Kg per persoon 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Prijs in euro per kg 8,35 8,89 10,28 10,61 11,88 Bron: PVE/GfK
Slechts 0,5% van alle vlees dat door de Nederlandse huishoudens aangeschaft wordt bestaat uit lamsvlees. Een paar kanttekeningen die hierbij geplaatst moet worden zijn dat:

- Er relatief veel lamsvlees wordt geconsumeerd door allochtonen, die slecht vertegenwoordigd zijn in de GfK proefpanels. De werkelijke aankopen zullen dus hoger zijn dan de hier voorgespiegelde cijfers.
- Lamsvlees vooral buitenshuis wordt gegeten; horeca cijfers zijn helaas niet voorhanden.

-
Productie van lams- en geitenvlees in Nederland (gewicht met been x
1000 ton) 

1985 1990 1996 2000 2001 2002 Bruto vlees productie 11,0 17,1 18,1 18,5 19,9 16,8 Invoer vlees en vleeswaren 2,0 4,5 10,7 9,0 9,8 14,1 Uitvoer vlees en vleeswaren 6,0 6,3 5,8 4,3 6,2 7,2

Beschikbaar voor verbruik 7,0 15,2 23,0 23,2 23,5 23,6 Beschikbaar per hoofd (kg) 0,5 1,0 1,5 1,5 1,5 1,5 v = voorlopig
Bron: PVE

Er wordt 16,8 ton lams- en geitenvlees geproduceerd in Nederland, waarvan 7,2 ton wordt uitgevoerd. Er wordt 14,1 ton geïmporteerd, voornamelijk Nieuw-Zeelands lamsvlees. Dit vlees is veelal diepgevroren. In totaal is er 23,6 ton lams- en geitenvlees beschikbaar voor de Nederlandse markt, oftewel 1,5 kg bruto per persoon. Dit is inclusief botten, afsnijdsels, vet, etc. Gemiddeld kan ca. 45 % worden afgetrokken om het netto gewicht te bepalen, dus ca. 825 gram lams- en geitenvlees blijft over per hoofd van de bevolking. Het merendeel van het lamsvlees wordt buitenshuis geconsumeerd; het geitenvleesaandeel is vrijwel te verwaarlozen.

Herkomst
Lamsvlees van eigen bodem is puur genieten. Het steekt qua smaak en samenstelling 'met kop en schouders' boven buitenlands lamsvlees uit. Er zijn in ons land heel veel verschillende schapenrassen. De bekendste is echter de Texelaar. Dit ras is door de vele kruisingen met andere rassen het vaderdier van zo'n 75% van alle Nederlandse schapenrassen. Zijn nakomeling, het Texels lam, biedt een uitstekende vlees/bot verdeling en een ideale vlees/vet verhouding wat de smaak ten goede komt. Dit in tegenstelling tot het buitenlandse lamsvlees, dat zich veel minder op deze kwaliteitskenmerken kan beroepen.

Nederlands lamsvlees: een echt seizoensproduct
De maand mei is bij uitstek geschikt om ruimschoots aandacht te schenken aan lamsvlees van eigen bodem. Het aanbod is groot en het jonge vlees is van topkwaliteit. Het vlees is mals en bevat maar weinig bindweefsel. Nederlands lamsvlees is een puur natuurproduct. De lammeren worden buiten gehouden en voeden zich al scharrelend uitsluitend op graasgebieden zoals weiden en heiden. U zult dan ook tevergeefs zoeken naar een "scharrel" keurmerk voor lamsvlees; elk lam voldoet per definitie. Lamsvlees afkomstig van dieren ouder dan 12 maanden wordt schapenvlees genoemd en wordt in ons land nauwelijks (meer) gegeten. Het heeft een zeer sterke geur en smaak, en is de reden waarom lamsvlees bij sommige oudere mensen een minder prettige associatie oproept. Met name lammeren van vier tot negen maanden hebben een mooie structuur en zeer delicate eigen smaak. Het gewicht van de lammeren is ca. 40 kg. Na het slachten leveren ze gemiddeld 20 tot 24 kg vlees. Goed lamsvlees is stevig en lichtroze, met een fijnvezelige structuur en een zijdeachtige glans. Het vet moet stevig, roomwit en wasachtig zijn.

Voedingswaarde
Kortom, een smaakvol stukje puur natuur dat Nederlandse lamsvlees! Maar hoe zit het eigenlijk met de voedingswaarde? Prima: lamsvlees is licht verteerbaar maar biedt een bron van waardevolle voedingsstoffen. 100 gram lamsvlees levert maar liefst 30% van de dagelijkse benodigde eiwitten. Het bevat daarnaast ijzer, vitamines uit het B-complex en vitamine D.

De mondiale culinaire kwaliteiten van lamsvlees Lamsvlees speelt van oudsher een belangrijke rol in de keuken van alle beschavingen, mede omdat geen enkele religie het consumeren van lamsvlees uitsluit. Van de Marokkaanse tajine met lamsvlees, vruchten en cous-cous, de pilav in het Midden-Oosten tot de lamsbout met muntsaus in Groot Brittanie: lamsvlees is zo veelzijdig en smakelijk dat het uit geen enkele keuken is weg te denken.

Kruiden en groenten die goed passen bij lamsvlees
Lang geleden voegde men sterk smakende kruiden toe aan lamsvlees in de hoop dat het er wat minder smakelijk door zou worden, en dus niet zo snel op zou raken. De sterke smaken van de gebruikte kruiden bleken echter bijzonder goed met het lamsvlees te combineren! Ook anno 2003 worden pittige kruiden als tijm, rozemarijn, salie en munt nog steeds gebruikt om de smaak van het vlees te verrijken. Een teentje knoflook zorgt voor een heerlijk aroma en een (zure) marinade met bijvoorbeeld yoghurt, wijn, azijn of citroensap als basis doet wonderen voor wat minder malse delen. Lamsvlees is prima te combineren met andere lenteprimeurs, zoals peultjes, lamsoren, sperzieboontjes of asperges. Spruitjes, worteltjes of rode kool van eigen bodem smaken er ook heerlijk bij.

De basisbereidingen
Veelal wordt gedacht dat lamsvlees zo moeilijk te bereiden is. Dat het tegendeel waar is, bewijzen bijgaande recepten en basisbereidingen.

Lamskoteletjes
Lamskoteletten zijn de ribbetjes, gesneden uit het ruggedeelte. Ze zijn erg geschikt om te grillen op een barbecue of in de grillpan (3-4 minuten per kant). Gewoon in de koekenpan bakken kan natuurlijk ook. Neem 3-4 koteletjes per persoon.
Onze recepttip (zie bijlage): Gegrilde lamskoteletjes met balsamico en oregano.

Lamsrack
De lamsrack (of lamsribstuk) bestaat uit een streng koteletjes en is eveneens afkomstig van het ruggedeelte. Lamsracks worden even aangebraden in de pan (3-4 minuten rondom) en daarna in 10-15 minuten afgegaard in een matig warme oven van 180 - 200° C. Onze recepttip (zie bijlage): Ovengegaarde lamsrack met krokante Parmezaanse kaaskorst.

Lamsbout
De lamsbout is afkomstig van de bil, en is vooral geschikt om te braden in pan of oven.
Lamsbout kan zowel worden bereid met- als zonder bot. Als het bot mee wordt gebraden, blijft het vlees wat sappiger en voller van smaak. Reken per 500 gram lamsvlees mét bot een braadtijd van 25-30 minuten, en 20-25 minuten zonder bot. Laat lamsbout niet al te gaar worden, het moet van binnen roze en sappig blijven. Bij gebruik van een kernthermometer hoort die 70° C aan te geven. Lamsbout leent zich bijzonder goed voor een lekkere marinade met geurige kruiden als tijm, rozemarijn, oregano en basilicum.
Onze recepttip (zie bijlage): Gebraden lamsbout gemarineerd in tijm, knoflook, citroen en rozemarijn.

Lamsgehakt
Lamsgehakt wordt gemaakt van overgebleven snippertjes mager vlees. Lamsgehakt is heel veelzijdig; het is geschikt voor zowel oven- als roerbakschotels, maar ook voor balletjes en spiesjes. Een lamsgehaktbal wordt in ca. 15-20 minuten gaar gebakken. Onze recepttip (zie bijlage): Mediterrane lamsburgers met pesto, mozzarella en rucola op Turks brood.

Lamslappen
Lamslappen worden gesneden van de borst, de nek of de schouder. Ze hebben een lange bereidingstijd (ca. 1,5 - 2 uur) en zijn vooral geschikt in stoofschotels.
Lamslappen kunnen vooraf het best worden gemarineerd, om het vlees malser te maken.
Onze recepttip (zie bijlage): Gestoofde Javaanse lamslapjes met ketjapboemboe.

Lamshaas
Het lamshaasje is afkomstig van de lende en is het malste stukje vlees. Het hoeft dan ook maar heel kort om en om gebakken te worden, ca. 2 minuten per kant. Ideaal voor een luxe etentje; zowel in salades als warm overheerlijk.
Onze recepttip( zie bijlage): Lauwwarme salade van lamshaas met honingmosterddressing.

Lamspoulet
Poulet kan van vele onderdelen gemaakt worden. Het is heel geschikt om soep van te trekken
(ca. 2 - 3 uur) of om te stoven (ca. 1,5 - 2 uur). Onze recepttip (zie bijlage): Lamsstoofpotje met spekjes en ratatouille.

Bijlage: Recepten

1367 woorden