Ingezonden persbericht
Aquarium Van De Toekomst binnenkort geopend in Oceanium
Nieuw levend koraal voor Blijdorp
Rotterdam, 20 februari 2003 -- Eind maart wordt in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam het Aquarium Van De Toekomst voor het publiek geopend. Daarin bevindt zich voor het eerst levend, gekweekt koraal, afkomstig van een koraalkwekerij op het eiland Dominica in het Caraïbisch gebied. Dankzij een nieuwe waterfiltertechniek is het hier nu mogelijk om het kwetsbare diertje in leven te houden en zelfs te kweken. Het Aquarium van de Toekomst is een samenwerkingsverband van Diergaarde Blijdorp, stichting Save The Reef en EcoDeco.
Het nieuwe koraal is speciaal voor Diergaarde Blijdorp gekweekt in het Caraïbisch gebied. Lange tijd werd aangenomen dat koralen zeeplanten waren, of een soort steen. Tegenwoordig weet men dat koralen in werkelijkheid dieren zijn, die op de zeebodem in groepen op riffen leven. Veel andere zeedieren zijn afhankelijk van koraalriffen, zoals vissen, dolfijnen en schildpadden. In deze natuurgebieden onder het wateroppervlak halen ze hun voedsel, houden ze zich schuil of leggen ze hun eitjes. Niet voor niets worden koraalriffen ook wel de kraamkamer van de oceaan genoemd.
Plankton
Tot voor kort was het ondenkbaar dat koraal in een kunstmatige omgeving levend kon worden gehouden. Voor zijn dagelijkse voedsel is koraal namelijk afhankelijk van plankton, de kleinste diertjes en algen die in zeewater leven. Een regulier aquariumsysteem filtert behalve vervuiling ook het voedzame plankton uit het zeewater. Reden voor veel dierentuinen om periodiek zeer grote hoeveelheden tropisch zeewater te importeren. In het Aquarium Van De Toekomst is dat niet meer nodig. De nieuwe technologie houdt de kwetsbare waterhuishouding op een natuurlijke manier stabiel.
Samenwerkingsverband
Voor het Aquarium Van De Toekomst werken drie partijen samen: Diergaarde Blijdorp, stichting Save The Reef en EcoDeco. De koralen worden geleverd door de Nederlandse stichting Save the Reef, die een koraalfarm op Dominica bezit.
De nieuwe technologie heet Dynamic Mineral Control System en is een uitvinding van EcoDeco, een Nederlands bedrijf dat als enige ter wereld in staat is om zeewater schoon én levend te houden. Het systeem maakt gebruik van reactoren in de bodem, in combinatie met pompen die plankton, eiwitten en zelfs kleine vissen doorlaten. Daardoor is het een ecosysteem op zich.
---