LTO Nederland

Duurzaam Ondernemen op het Erf licht 350 bedrijven door

DOE-project: duurzaam bedrijf bespaart fors

Donderdag 20 februari 2003 - Een CO2-reductie van meer dan zesduizend ton en een kostenbesparing van 1,2 miljoen euro. Dat is de beoogde besparing van het project Duurzaam Ondernemen op het Erf(DOE) in Noord-Holland. Gedurende twee jaar zijn 350 akkerbouw-, bollen-, en veehouderijbedrijven doorgelicht. Daaruit blijkt waar kansen liggen om energie, water en afval te besparen. Bedrijven die tot nu toe weinig milieumaatregelen hebben getroffen hebben baat bij DOE. Voor vooruitstrevende ondernemers geldt de wet van de remmende voorsprong.

DOE baseert de reductie op de voornemens van de ondernemers. Die hebben aangegeven 45 procent van de geadviseerde maatregelen in te voeren. Sommige maatregelen zijn eenvoudig in te voeren, zoals het afdekken van spoelbakken of het stofvrij houden van armaturen. Andere maatregelen zijn technisch of duur, zoals luchtcollectorsystemen of zonne-panelen. Voor agrariërs zijn die maatregelen alleen interessant als ze over een aantal jaar renderen.
Het project is een initiatief van Novem in samenwerking met onder andere de provincie Noord-Holland, de WLTO, Beco Groep en 35 gemeenten.
Projectleider Paul Heidbuurt van het milieu-adviesbureau Beco is gezien de moeizame start van het project, blij met de resultaten. Toen we begonnen met werven, brak de MKZ uit. We hebben het project opnieuw moeten opstarten. Dat viel niet mee. Ondernemers hadden wel wat anders aan hun hoofd en bovendien hun buik vol van de overheid en het milieu. Uit een evaluatie blijkt dat de meeste ondernemers tevreden zijn over het DOE-project. Bollenteler Hageman vindt dat duurzame investeringen niet direct winst hoeven op te leveren. Het is winst voor het milieu. Hageman heeft al veel maatregelen getroffen. De bedrijfspanden en de pijpleidingen zijn goed geosoleerd. De teler is blij dat een buitenstaander eens met een frisse blik naar zijn bedrijf heeft gekeken.

Teleurgesteld
Niet alle deelnemers zijn even enthousiast over DOE. Een aantal ondernemers is teleurgesteld. Er kwam iemand langs met een laptop. Die voerde gegevens in in een rekenprogramma. Dat was het dan, zegt melkveehouder Marianne Lont uit Slootdorp. Louis Konijn heeft een gemengd bedrijf in de Beemster. Hij hoopte dat de adviseurs zouden aangeven waar hij zou kunnen bezuinigen en met welke maatregelen. Maar er kwam niks uit waar ik iets mee kon. Bovendien werd bij het energieverbruik per kilogram melk het energieverbruik van de bollenteelt opgeteld. Dan krijg je een zeer ondoorzichtig verhaal. Heidbuurt geeft toe dat het project niet voor ieder bedrijf bruikbare resultaten heeft opgeleverd. Projecten met een
duurzaamheidsdoelstelling trekken vaak vooruitstrevende ondernemers aan. Voor hen voegt het weinig toe aan wat ze al wisten. Bovendien vormen gemengde bedrijven in DOEeen probleem, legt Heidbuurt uit. Het energieverbruik per activiteit is niet te meten, omdat de meters niet gescheiden zijn. Zodra je een tussenmeter plaatst weet je pas wat je verbruikt en kun je zinvolle maatregelen nemen. De vooruitstrevende ondernemers moeten niet vergeten dat ze nuttig zijn voor het project, meent Heidbuurt. We hebben een beeld van de vorderingen van de agrarische sector als het gaat om milieumaatregelen. Van de melkveehouderij bestaat bijvoorbeeld het beeld dat het gebruik van een voorkoeler ingeburgerd is. Dat blijkt niet zo te zijn. DOEkan agrariërs daarvan bewust maken.

(Auteur: westweek@wlto.nl)