Wereld Natuur Fonds Nederland
|Persbericht |20 februari 2003 |
Koraal draagt 32 miljard Euro bij aan wereldeconomie Wereld Natuur Fonds overhandigt rapport over economisch belang koraal aan Agnes van Ardenne
Koraalriffen voorzien miljoenen mensen, met name in ontwikkelingslanden, van voedsel en inkomen. Het Wereld Natuur Fonds overhandigde vandaag, donderdag 20 februari, een nieuw rapport* over het economisch belang van het koraal aan Staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne. Het Wereld Natuur Fonds vraagt de Nederlandse overheid koraalbescherming de prioriteit te geven die het verdient, in het belang van mens en natuur. Staatssecretaris van Ardenne kreeg het rapport uitgereikt op de Dam in Amsterdam tijdens de start van de campagne die het Wereld Natuur Fonds vanaf vandaag voert voor het koraal onder de titel ´Geef het koraal weer kleur´. Het rapport toont aan dat de economische waarde van koraalriffen 32 miljard Euro bedraagt op jaarbasis. Dit bedrag is het resultaat van een optelsom van de economische waarde van goederen en diensten die afhankelijk zijn van het koraal, zoals visserij, toerisme en kustbescherming. Het Wereld Natuur Fonds wil duidelijk maken dat betere bescherming van koraalriffen dringend nodig is en vraagt het Nederlandse publiek en de overheid tijdens deze campagne om hulp om betere bescherming te kunnen realiseren. Koraalriffen staan onder grote druk. 27% is al verloren gegaan als gevolg van klimaatverandering, schadelijke visserij en vervuiling. Als de ontwikkelingen in dit tempo doorgaan zal dit binnen 30 jaar oplopen tot 60%.
Bedreigingen voor koraal
De belangrijkste bedreigingen voor koraalriffen zijn opwarming van het zeewater door klimaatverandering, verkeerde vistechnieken en overbevissing, vervuiling en onzorgvuldig en te massaal toerisme. Opwarming van het zeewater zorgt ervoor dat het koraal verbleekt en in het ernstigste geval afsterft. Vismethodes zoals het vissen met sleepnetten, cyanide en dynamiet brengen grote schade aan het koraal toe. Overbevissing verstoort de natuurlijke balans van een rif. Vervuiling van het koraal vanaf land door meststoffen, chemische stoffen en bodemdeeltjes verstikt het koraal. Deze vervuiling is het gevolg van (te intensieve) kustontwikkeling, bijvoorbeeld ten behoeve van het toerisme.
Visserij en toerisme: economisch belangrijk en bedreigend tegelijk Visserij en toerisme zijn zowel een bedreiging voor het koraal als een economisch belangrijke factor voor de mens. De directe netto opbrengst van het duiktoerisme wordt wereldwijd op 10,3 miljard Euro geschat. De inkomsten uit toerisme-gerelateerde activiteiten bedragen een veelvoud van dit bedrag. Maar schade aan riffen in toeristische gebieden is vaak juist ontstaan door toename van het toerisme. Tegelijkertijd is duurzaam toerisme een oplossing die kan bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van een rif als het bijvoorbeeld als inkomstenbron de plaats inneemt van schadelijke visserij. De totale economische waarde van rifvisserij is naar schatting 6,1miljard Euro per jaar. Overbevissing heeft er echter voor gezorgd dat deze waarde in veel ontwikkelingslanden maar een fractie is van wat het zou kunnen zijn. Overbevissing verkleint de omvang van aanwezige vispopulaties waardoor vissers ook eerder hun toevlucht zoeken tot het vissen met dynamiet of cyanide.
Koraalrif als bron voor medicijnen
Koraalriffen zijn niet alleen van levensbelang voor mensen in kustgebieden. Zee-organismen die op het rif leven zijn van grote waarde voor de ontwikkeling van medicijnen, zoals AZT, een medicijn voor behandeling van HIV-patiënten. Omdat slechts een klein deel van alle zee-organismen is geanalyseerd wachten vele stoffen afkomstig van het koraalrif bovendien nog op een toepassing.
Belang koraal voor de natuur
Het koraal is van groot belang voor de mens mede dankzij het belang van het koraal voor de natuur en het feit dat een koraalrif letterlijk barst van het leven. Een enkel koraalrif vormt het leefgebied van duizenden soorten zeedieren en planten, variërend van vele vissoorten en algen tot de karetschildpad. Daarnaast maakt een nog groter aantal diersoorten, waaronder haaien en zeepaardjes, gebruik van het koraalrif omdat zij op het rif hun voedsel vinden of omdat ze het koraalrif gebruiken als plek om zich voort te planten, op te groeien of beschutting te zoeken. Terwijl koraalriffen minder dan 0,25% van de zee beslaan, is 25% van alle vissoorten direct of indirect afhankelijk van koraalriffen.
Koraalcampagne Wereld Natuur Fonds
Centraal in de campagne van het Wereld Natuur Fonds staat de WNF-veiling voor het koraal via www.wnf.nl. Met de opbrengst van de campagne zal het Wereld Natuur Fonds ondermeer lokale vissers helpen om te schakelen naar duurzame visserij, vervuiling terugdringen, pleiten voor het instellen van veel meer beschermde zeegebieden bij overheden en hulp bieden bij het realiseren van goede bescherming en beheer van beschermde zeegebieden.
---
* Het rapport The Economics of Worldwide Coral Reef Degradation is opgesteld door Herman Cesar (Cesar Economics), Lida Pet (consultant) en Lauretta Burke (verbonden aan World Resources Institute). Het rapport is gefinancierd door het Wereld Natuur Fonds en ICRAN (International Coral Reef Action Network).
Activiteiten van het Wereld Natuur Fonds voor het koraal:
WNF-veiling voor het koraal: vanaf 20 februari 2003 kunnen mensen via www.wnf.nl bieden op veilingstukken van ruim 100 bekende Nederlanders. Bijvoorbeeld de gesigneerde duikflippers van Marco Borsato, een zelfgemaakt schilderij van Prins Bernhard en een boksles en bokshandschoenen van Arnold Vanderlyde.
Gezamenlijke lancering IMAX-film Coral Reef Adventure in Omniversum Den Haag, voor het publiek te bezoeken vanaf 20 februari 2003.
WNF-Rangeractie 'Help allemaal.red ons koraal'. Vanaf 1 maart 2003 voert de WNF-Rangerclub, de jeugdclub van het Wereld Natuur Fonds, actie voor het koraal.
Informatie op internet:
www.wnf.nl/koraal : informatie over de campagne en wat het Wereld Natuur Fonds doet om koraalriffen wereldwijd te beschermen
www.wnf.nl, klik op ´pers´ op de homepage voor persinformatie over koraal en deze campagne. Het rapport en een Nederlandse samenvatting van het rapport zijn hier te downloaden.
Op aanvraag beschikbaar:
Beeldmateriaal (foto- en videomateriaal) van koraalriffen, dieren, bedreigingen
Foto´s van veilingstukken en quote´s van bekende Nederlanders
Factsheets: Koraal, Beschermde zeereservaten, Great Barrier Reef, Bonaire, Kiunga (Kenia) en Bali Barat (Indonesië)
Rapport The Economics of Worldwide Coral Reef Degradation
|Nederlandse samenvatting rapport |
| |
|Meer informatie: Esther Naber, persvoorlichter. Telefoon: |
|030-6937832/06-29535947. Email: enaber@wwf.nl |
| |
---- --