Politie Noord - en Oost-Gelderland
20 februari 2003
PERSBERICHT
Politie Prestatie Monitor Noord- en Oost Gelderland gepresenteerd
"Het aantal mensen dat zich onveilig voelt in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland is gedaald, evenals het aantal mensen dat gevaarlijke plekken mijdt. De subjectieve veiligheid is gelijk gebleven. Maar het percentage mensen dat 's avonds de deur niet open doet vanwege de onveiligheid is gestegen." Dat zijn enkele van de conclusies uit de Politie Prestatiemonitor 2002.
Apeldoorn - Volgens de Politie Prestatiemonitor behoort deze politieregio tot de objectief veiligste regio's van Nederland. De subjectieve veiligheid is in zijn algemeenheid gelijk gebleven. De informatieverstrekking aan slachtoffers van een misdrijf is verbeterd. Aan de andere kant vertoont de tevredenheid over het politieoptreden en de service aan de burger een dalende tendens. Een aanbeveling uit de Politie Prestatiemonitor is dat de zichtbaarheid en het imago van de politie, met name in de woonbuurten, moet worden verbeterd.
De politieregio Noord- en Oost-Gelderland is blij met de goede score ten opzichte van het landelijke beeld, maar trekt zich de opmerkingen van de burgers aan en wil op deze punten verbeteren. In 2002 is de Koers 2007 ingezet. De Koers 2007 heeft als uitgangspunt dat de politie het werk dichtbij de burger wil organiseren. Bijvoorbeeld door de inzet van fulltime wijkagenten, door de instelling van een wijksecretariaat en door een efficiënte afhandeling van incidenten.
Maar ook door het vorig jaar in gebruik genomen Politie Service Centrum (PSC), dat in belangrijke mate bijdraagt aan de serviceverlening naar de burger. Het PSC zal uiteindelijk 80% van de vragen van het publiek rechtstreeks kunnen beantwoorden, waardoor het niet langer nodig is door te verbinden naar andere collega's in de regio. Door het politiewerk, waaronder ook het recherchewerk, efficiënter te organiseren, dus dichter bij de burger, hoopt en verwacht de politie ook de resultaten van de Politie Prestatie Monitor gunstig te beïnvloeden.
Over de Politie Prestatie Monitor Eind januari 2003 zijn deze resultaten van de Politie Prestatiemonitor 2002 bekend geworden. Dit onderzoek kan gezien worden als een tussentijdse meting in het kader van het landelijk onderzoek Politiemonitor Bevolking. Bij de Politie Prestatiemonitor wordt de burger bevraagd over zaken als Onveiligheid in de buurt, Politie en Burgers en Preventie. Afgezet tegen het landelijke beeld scoort de politieregio Noord- en Oost-Gelderland goed.
ONVEILIGHEID IN DE BUURT
Buurtproblemen: Het aantal mensen dat het plegen van vermogensdelicten als probleem ervaart is gestegen. De score op dit onderdeel is gestegen van 3,7 naar 4,0. Het landelijk gemiddelde is 4,4. De oorzaak ligt vooral in de stijging van het aantal autoinbraken. De score met betrekking tot verloedering (rommel op straat, vernieling straatmeubilair) is gestegen van 3,3 naar 3,5 (landelijk 4,2). Daarnaast zijn op het gebied van verkeersoverlast de cijfers nagenoeg hetzelfde gebleven: was 4,2 is nu 4,3 en landelijk 4,6.
De conclusie is dat, hoewel de leefbaarheid in de woonbuurt iets is verslechterd, de regio Noord- en Oost-Gelderland goed scoort.
Onveiligheidsgevoelens: de score van de beleving van de onveiligheid is gelijk gebleven: 2,6 waar deze landelijk 3,0 is. Het percentage wat zich onveilig voelt is fors gedaald van 4,4 naar 3,1. Ook de mensen die gevaarlijke plekken mijden is gedaald van 8,0 naar 5,8. Het percentage dat wat kinderen niet toestaat om ergens naar toe te gaan vanwege de onveiligheid is gedaald van 23,0 naar 16,3. Daarentegen is het percentage wat 's avonds de deur niet open doet vanwege de onveiligheid gestegen van 12,1 naar 17,0.
De conclusie is dat de subjectieve veiligheid in zijn algemeenheid gelijk is gebleven.
Slachtofferschap: De pogingen tot inbraak in woningen is toegenomen van 2,1 naar 3,3. Het landelijk gemiddelde is 3,8. De feitelijke inbraak in woningen is gelijk gebleven 0,8 (landelijk 2,2). De regio Noord- en Oost-Gelderland scoort hiermee als beste. Autocriminaliteit is toegenomen van 19,2 naar 22,9, landelijk is dit 36,2. Met name de diefstal uit auto's is gestegen, van 3,1 naar 5,3. Landelijk staat dit overigens op 8,0. Het persoonsgebonden slachtofferschap (bijvoorbeeld mishandeling) is toegenomen van 22,2 naar 25,4, landelijk is dit 31,0.
De conclusie is: De regio behoort tot de objectief veiligste regio's van Nederland.
POLITIE EN BURGERS
Contact tussen politie en slachtoffers van misdrijven: De meldingsbereidheid van fietsendiefstal is gestegen van 52,3 naar 60,1. Bij autocriminaliteit van 36,0 naar 38,5 en bij (poging) inbraak van 51,9 naar 58,8. Ook de aangiftebereidheid van dezelfde feiten is toegenomen, respectievelijk van 46,6 naar 52,1, 27,1 naar 31,4 en 40,1 naar 47,1. Landelijk is er wel een stijging, maar deze is veel geringer dan in onze regio. De tevredenheid m.b.t. informatieverstrekking over slachtofferhulp bij de aangifte is gestegen van 27,7 naar 33,9. Landelijk is dat gemiddelde 33,4. De tevredenheid over het politieoptreden bij aangifte is gedaald van 63,8 naar 59,4, landelijk ligt dit op 51,1. Preventieadvies bij aangifte is gedaald van 26,3 naar 21,3, landelijk 24,8.
Conclusie: De service aan de burger vertoont regionaal de laatste jaren m.u.v de informatieverstrekking over slachtofferhulp, een dalende tendens.
Contact tussen politie en burger: De tevredenheid over het optreden van de politie bij het laatste contact is nagenoeg gelijk gebleven 21,5 en landelijk 26,6. Het percentage (zeer)tevreden daalde van 67,5 naar 64,6, landelijk is dit 61,3.
Conclusie: De tevredenheid over het politieoptreden vertoont evenals het landelijk beeld, de afgelopen jaren een dalende tendens.
Politie in de buurt: De beschikbaarheid van de politie is 4,8, landelijk 4,3. Het functioneren van de politie kreeg een score van 6,3. Landelijk is dat 5,7 . Het optreden van de politie kreeg een score van 5,9 landelijk 5,6. De zichtbaarheid van de politie is 65,2 het landelijk gemiddelde is 64,5. Het contact van de politie met de burger is gestegen van 24,0 naar 27,7. Landelijk is dit 24,7 Het oordeel over de vraag "de politie biedt bescherming" is gedaald van 57,3 naar 53,4. Landelijk gemiddelde is 47,2.
Conclusie: De zichtbaarheid van de politie en het imago, met name in de woonbuurten moet worden verbeterd.
PREVENTIE
De score inbraakpreventie is gelijk gebleven: 6,2 waar het landelijk 5,7 is.
Algehele conclusies: De regio Noord- en Oost_Gelderland behoort tot de veiligste in Nederland maar de service aan de burger en het zichtbaar optreden van de politie in de woonbuurt moeten worden verbeterd.
Einde persbericht
Rein Brummel Bureau Communicatie Politieregio Noord- en Oost-Gelderland Te bereiken via tel. 06-51084364
---- --