Bedrijfschap Horeca en Catering
Persbericht P-04; Zoetermeer, 19 februari 2003 Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07
Administratieve Lastendruk horeca onevenredig hoog
Een ondernemer in de horeca heeft in 2001 gemiddeld 10.000 euro
uitgegeven aan administratieve lasten, terwijl zijn inkomen niet meer
dan 23.000 euro bedroeg. Uit recent onderzoek van EIM in opdracht van
het bedrijfschap Horeca en Catering blijkt dat de administratieve
lasten voor de horeca daarmee maar liefst zo'n 2,5 maal hoger liggen
dan die voor het totale bedrijfsleven. In het onderzoek zijn de
administratieve lasten van decentrale regelgeving (gemeenten) en de
regelgeving rond de Warenwet, Drank- en Horecawet en de Tabakswet niet
meegenomen; de werkelijke administratieve lasten liggen dientengevolge
waarschijnlijk nog eens 15% tot 25% hoger.
Kleinbedrijf het zwaarst belast
Ongeveer 90% van de horecabedrijven behoort tot het kleinbedrijf en
juist het kleinbedrijf wordt relatief zwaar belast: voor kleine
horecabedrijven ligt het percentage administratieve lasten gemiddeld
zelfs op 11% van de toegevoegde waarde. Voor het totale bedrijfsleven
gaat 9,5% van de toegevoegde waarde verloren aan verplichte
administratieve handelingen. Ook het horeca midden- en grootbedrijf
worden ten opzichte van de landelijke cijfers aanmerkelijk zwaarder
getroffen. De administratieve lasten van het horecamiddenbedrijf
liggen op 4,7% (landelijk 1,8%) en van het horecagrootbedrijf op 2,4%
(landelijk 1,1%).
De drankensector (cafe's etc.) en de fastfood/restaurantsector hebben
bovengemiddeld te lijden onder een hoge administratieve lastendruk. De
administratieve lasten voor de drankensector bedragen 128 miljoen euro
(11,6% van de toegevoegde waarde), de fastfood/restaurantsector 212
miljoen euro (8,8% van de toegevoegde waarde) In de gehele horeca
wordt in totaal 387 euro betaald aan administratieve lasten, hetgeen
7,7 % is van de toegevoegde waarde; daarmee is de horeca de door wet-
en regelgeving veroorzaakte administratieve lasten de zwaarst belaste
sector in Nederland.
Lasten te hoog in verhouding tot de winst
De hoge administratieve lasten in de horeca vormen een bedreiging voor
de winstgevendheid en dynamiek in de bedrijfstak. Opmerkelijk is dat
bij de middelgrote bedrijven in de drankensector en de
fastfood/restaurantsector het niveau van de administratieve lasten
nagenoeg gelijk of zelfs groter dan de behaalde winst. Ter
illustratie: een gemiddeld drankverstrekkend bedrijf heeft een winst
van 57.000 euro en een administratieve lastendruk van 45.000 euro, bij
de fastfood/restaurants ligt de winst gemiddeld op 21.000 euro en
bedragen de administratieve lasten 27.000 euro.
U kunt het complete EIM-rapport
downloaden: Quick_Administratieve_Lasten.pdf (106 Kb).
Zie het origineel
http://www.bedr-horeca.nl/WWW...persberichtnr=145
.