Erasmus


20-02-03: Verkeerde bedden eerder vrij door snellere doorstroming naar verpleeghuis

Patiënten met een heupfractuur kunnen zonder negatieve gevolgen korter in het ziekenhuis blijven dan tot nu toe het geval is. Het bekorten van de opnameduur met ongeveer dertien dagen maakt wel ziekenhuisbedden vrij voor 20.000 chirurgische opnames per jaar. Tot deze slotsom komt Romke van Balen in zijn proefschrift Heupfracturen bij ouderen. Gevolgen, herstel en vroege revalidatie in het verpleeghuis, waarop hij woensdag 19 februari 2003 promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ongeveer 17.000 mensen per jaar breken hun heup, 90% van hen is ouder dan 65 jaar. Bijna alle patiënten met een gebroken heup worden geopereerd. Veel ziekenhuizen in Nederland werken samen met verpleeghuizen om de ziekenhuisopname te bekorten," verkeerde bedden" te vermijden, kwaliteit van zorg te verbeteren en kosten te verminderen. De gemiddelde opnameduur kon zo al worden teruggebracht van 26 dagen in 1996 tot 22 dagen in 2001. Van Balen onderzocht wat dit versneld ontslag voor gevolgen heeft voor het herstel. Tevens heeft hij gekeken of er werkelijk een vermindering van kosten is opgetreden.

Daartoe volgde hij in de periode 1997-1998 vier maanden lang alle patiënten ouder dan 65 jaar met een recente heupfractuur die werden opgenomen in het Havenziekenhuis en in het voormalig Academisch Ziekenhuis Dijkzigt in Rotterdam. Door de invoering van een ontslagprotocol, versnelling van de indicatieprocedure en het vrijhouden van bedden op een revalidatieafdeling van het verpleeghuis Antonius-Binnenweg in Rotterdam, kon de gemiddelde opnameduur worden maand en vier maanden na ontslag uit het ziekenhuis beoordeeld in hun herstel. Er werd gekeken naar mobiliteit, activiteiten van het dagelijks leven (ADL), gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven en opgelopen complicaties.

Tevens werd er een gedetailleerde kostenberekening uitgevoerd gebaseerd op de werkelijk gemaakte kosten per patiënt: deze daalden met ruim 1000 per patiënt.

Promotoren:
prof.dr. J.D.F. Habbema, Medische besliskunde,
en prof.dr. H.J.M. Cools, Verpleeghuisgeneeskunde (UL)

Noot voor de pers
Promotie: woensdag 19 februari 2003
Plaats: Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7 Info: afdeling Communicatie EUR, tel. (010) 408 1216/1777 e-mail: persberichten@daz.eur.nl

terug