HBO-Raad

verschenen op: 19-02-2003

HBO-raad dringt aan op onafhankelijk vervolgonderzoek

De HBO-raad is voorstander van een onafhankelijk vervolgonderzoek nu ook het rapport van de Algemene Rekenkamer dat vandaag is gepubliceerd geen duidelijkheid geeft over de omvang van de onregelmatigheden in het (hoger) onderwijs. Het is van groot belang dat er snel inzicht komt in de mate waarin de geconstateerde onregelmatigheden een gevolg zijn van de onduidelijke regelgeving, dan wel het gevolg zijn van oneigenlijk gebruik of misbruik. Het langer voortbestaan van de huidige situatie is schadelijk voor de positie van het onderwijs.

Daarnaast deelt de HBO-raad de opvatting van de Rekenkamer dat het zelfreinigend onderzoek een overzicht biedt van de mogelijkheden tot misbruik en oneigenlijk gebruik van de regels. Ook onderschrijft de Raad de conclusie dat de wetgeving onduidelijk is. Het is dan ook van groot belang dat met voortvarendheid wordt gewerkt aan nieuwe en heldere regels en aan toezicht hierop. Tot nu toe is op dit terrein de laatste maanden nog weinig voortgang geboekt.

De Rekenkamer is van mening dat de onderste steen nog niet boven is gekomen en bepleit een voortgang van het onderzoek. Het afgelopen jaar hebben de hogescholen op grondige wijze intern onderzoek verricht naar de toepassing van de regelgeving. In het verlengde hiervan hebben de departementale accountantsdienst en de Rekenkamer intensief onderzoek verricht op de instellingen waarbij instellingsadministraties en de ingevulde vragenlijsten zijn beoordeeld. Op grond hiervan is de HBO-raad van oordeel dat nader onderzoek waarschijnlijk weinig nieuwe feiten aan het licht zal brengen. Maar op dit moment bestaat daarover geen absolute zekerheid. Alleen nader onderzoek kan dit aan het licht brengen.