Ingezonden persbericht
AAN DE REDACTIE BINNENLAND/ECONOMIE
Een nieuw wettelijk erfrechtsysteem vanaf 2003: bijgaand ontvangt u een door ons verzorgd artikel. Als u vragen hebt, neemt u dan gerust contact met ons op. Onderaan dit bericht vindt u de Netwerk Notarissen-kantoren in uw regio; u kunt een ondertekening opnemen van het Netwerk Notarissen-kantoor (of kantoren) dat hiervoor op grond van het verspreidingsgebied in aanmerking komt.
Assepoester in het nieuwe erfrecht
De woorden 'stiefkind' en 'stiefouder' hebben voor veel mensen een negatieve bijklank. Misschien komt dat wel door het bekende sprookje van Assepoester. Het mooie, lieve meisje dat met stiefmoeder en twee stiefzusters een hard en droevig leven leidt tot ze door de knappe prins wordt meegenomen en nog lang en gelukkig leeft.
Ondanks de vele sprookjes over de verhouding tussen stiefouders en stiefkinderen, is de praktijk vaak dat ze juist heel goed met elkaar kunnen opschieten. Zo goed zelfs dat de stiefouders hun stiefkinderen willen laten meedelen in de nalatenschap. De kantoren van Netwerk Notarissen informeren u.
Mee delen
Het komt dikwijls voor dat mensen opnieuw trouwen en beiden kinderen hebben uit hun vorige huwelijk. Zeker als die kinderen jong zijn en opgroeien in het nieuwe huwelijk van de vader of moeder kan bij de stiefouder, die het kind immers mede verzorgt en opvoedt, de wens ontstaan om de stiefkinderen samen met de eigen kinderen van de stiefouder te laten erven.
In het 'oude' erfrecht was een dergelijke regeling niet goed mogelijk. Hooguit kon aan het stiefkind bij testament een geldbedrag worden toegekend. In het nieuwe erfrecht echter, dat vanaf 1 januari 2003 van kracht is, erft een stiefkind overigens niet automatisch mee. Daarvoor is een testament nodig, waarin wordt geregeld dat het stiefkind 'in de verdeling wordt betrokken'. Erfrechtelijk ontstaat dan een gelijke behandeling als voor de eigen kinderen
Door het betrekken van stiefkinderen in de verdeling krijgen de eigen kinderen uiteraard minder. Kan dat wel? De eigen kinderen hebben altijd recht op minimaal de helft van hun 'normale' wettelijk erfdeel. Dit deel heet de 'legitieme portie'. Wat nu als de eigen kinderen door de benoeming van de stiefkinderen minder dan hun legitieme portie ontvangen? De nieuwe wet regelt dat de eigen kinderen in dat geval de testamentaire regeling niet kunnen aanvechten. Het testament is onaantastbaar: vaders of moeders wil is wet en komt tegemoet aan een sterke behoefte die recht doet aan de band tussen de stiefouder en het kind. Tenslotte regelt de wet dat de kinderen van het stiefkind in de plaats komen van het stiefkind als het stiefkind overlijdt.
Wij voeren samen met de overige 100 kantoren van Netwerk Notarissen een actie waarin de gevolgen van het nieuwe erfrecht en de mogelijkheden die het u biedt, onder uw aandacht worden gebracht. Meer informatie en de inhoud van de actie vindt u op onze kantoorsite: www.netwerknotarissen.nl/mijnnotaris.
U mag ook bellen.
Auteur:
Jeroen Kuhlmann (notaris Kuhlmann & Hulshof Netwerk Notarissen te Borne)