Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT

Teloorgang van Toegankelijkheid?

Utrecht, 18 februari 2003 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft geschokt gereageerd op de adviezen van het CEC om voor 700 miljoen te bezuinigen op het Hoger Onderwijs. De kosten hiervan komen bijna geheel op het bordje van de student. Met hogere collegegelden, de beurs omvormen tot een lening en de afschaffing van de OV-jaarkaart, wordt de toegankelijkheid van het onderwijs ernstig belemmerd. De LSVb is voor een toegankelijk studiefinancieringsstelsel, maar heeft zich altijd tegen een sociaal leenstelsel verklaard.

De LSVb vreest dat met een sociaal leenstelsel de lasten bij de individuele student komen te liggen. Studenten hebben vaak leenaversie en daardoor komt de toegankelijk van het onderwijs in gevaar. De bewering van de PvdA dat zij samen met de LSVb samenwerkt aan een sociaal leenstelsel is dus pertinent onwaar. De LSVb is voor een collectief stelsel, waarbij de kosten van het levensonderhoud van de student een gift is. Bovendien betaalt de student in het door de LSVb voorgestelde stelsel geen collegegeld maar draagt hij na afloop van de studie een bepaald percentage van het inkomen af aan de belastingen. Hij lost dus geen individuele schuld af.

De LSVb neemt hiermee afstand van het persbericht van de PvdA van 17 februari. Voorzitter Noortje van der Meij "Wij willen niet gebruikt worden door de PvdA als legitimatie voor bezuinigingsbeleid." De PvdA en het CDA moeten juist nu hun beloftes nakomen om te investeren in het onderwijs. Voorzitter Noortje van der Meij: "Toegankelijkheid zonder kwaliteit is waardeloos, maar kwaliteit zonder toegankelijkheid is zinloos. Juist voor een kennissamenleving moet er nu zowel in het onderwijs, als in de randvoorwaarden voor de student geïnvesteerd worden."