Buitenlandse Zaken niet alleen in teken van Irak

DEN HAAG, 20030218 -- Hoewel het soms lijkt of alles de laatste tijd draait om de oorlogsdreiging tegen Irak, hielden de Kamerleden zich vorige week ook bezig met andere zaken in de wereld. De minister van Buitenlandse Zaken kreeg maar liefst negen vragen, waarvan een opvallend groot deel niet ging over terrorisme of massavernietigingswapens.

D66-Kamerlid Giskes vroeg minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken hoe het komt dat er niet op tijd een visum is verstrekt aan de Kaapverdische vader van Seder Soares, de dertienjarige jongen die op 1 februari bij een Rotterdams metrostation werd neergeschoten. De vader kon hierdoor niet bij de begrafenis van zijn zoon aanwezig zijn. Giskes wilde weten of het waar is dat aan twee andere Kaapverdische familieleden van Seder Soares wel tijdig een visum is verstrekt.

De situatie in Oost-Afrika baarde de PvdA-ers Koenders en Dijksma zorgen. Ze wilden van De Hoop Scheffer weten hoe het staat met zijn eerdere toezegging om te overwegen Nederlandse civiele of militaire waarnemers te laten deelnemen aan de VN-vredesmacht in Oost-Congo, en met de concrete besteding van door Nederland toegezegde demobilisatiefondsen. De CDA-bewindsman moest ook vertellen welke stappen hij van plan is te ondernemen om bij te dragen aan de vrijlating van Mbonigaba, hoofdredacteur van de enige onafhankelijke krant in Rwanda, die zeer waarschijnlijk op grond van politieke motieven is gearresteerd. Naar aanleiding van de rapportage van Amnesty International over de mensenrechten in Suriname, werden er vragen gesteld over de situatie van Nederlandse gedetineerden in Surinaamse gevangenissen.

Van der Staaij (SGP) en Huizinga-Heringa (ChristenUnie) vroegen de minister van Buitenlandse Zaken of hij, als OVSE-voorzitter, aandacht gaat besteden aan de godsdienstvrijheid in Centraal-Azië. In landen als Oezbekistan, Tadzjikistan en Turkmenistan geldt een verplichte overheidsregistratie van religies, en christenen komen daar steeds meer onder druk te staan. CDA-lid Haverkamp stelde vragen over een mogelijke driedeling van Irian Jaya.

Niet alleen De Hoop Scheffer had het druk afgelopen week, ook Remkes van Binnenlandse Zaken kreeg acht niet-Irakese vraagstukken voor zijn kiezen. Dit brengt de PEX op een weektotaal van 61 punten, een stijging van 45,2 procent ten opzichte van vorige week.

Na Amsterdam heeft Den Haag nu ook zijn eigen officiële exchange index. In de vorm van de Parlementaire Exchange Index (PEX Index) wordt wekelijks bijgehouden hoeveel officiële Kamervragen er gesteld worden en aan wie. Het aantal punten geeft een indicatie van de bedrijvigheid in het parlement dan wel van de onduidelijkheden in het beleid. Naast het weektotaal wordt ook per minister bijgehouden hoeveel vragen hij voorgeschoteld krijgt.