Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

18-02-2003
Antwoord aan WIM Keizer inzake bevroren Gouwzee Veiligheid op Gouwzee

Antwoord aan WIM Keizer inzake bevroren Gouwzee

Hieronder volgt het antwoord dat de heer Keizer van de fractie Volendam ' 80 vorige week heeft ontvangen op de door hem in een open brief gestelde vragen over de veiligheid op een bevroren Gouwzee.

Geachte heer Keizer,

In uw brief van 14 januari 2003 stelt u een viertal vragen over de veiligheid van schaatsers en wandelaars op een bevroren Gouwzee. Hieronder hebben wij onze antwoorden geformuleerd. Vraag 1: Wat is de reden waarom de bevolking en de toeristen vanuit gemeente- en politiezijde niet gewaarschuwd zijn i.v.m. onbetrouwbaar ijs in de Gouwzee en er door de ijsclub nog geen verantwoorde baan is uitgezet?
Antwoord vraag 1:
In Nederland is via de kranten, journaals en weerberichten uitgebreid aandacht besteed aan het onbetrouwbare ijs in Nederland. In de journaaluitzendingen zijn voorzitters van ijsclubs geïnterviewd, die het afraadden om te gaan schaatsen. Tevens was in het journaal te zien hoe de hulp voor schaatsers bij Abcoude en Eindhoven helaas te laat kwam. Het KNMI heeft zelfs een zogenaamd weeralarm afgegeven. Ook op regionaal niveau is aandacht besteed aan het gevaarlijke ijs. Zo was in de Noordhollandse Courant te lezen, dat een schaatser uit Berkhout verdronken is en dat een schaatser bij Edam vermist werd. In het Nivo was te lezen hoe de politie met een helikopter 7 wandelaars van Volendam naar Marken van het ijs gehaald heeft. Ook bij Enkhuizen werd de politiehelikopter ingezet voor het redden van wandelaars. Gezien bovenstaande delen wij uw mening niet dat er onvoldoende gewaarschuwd is voor het gevaarlijke ijs. Overigens vinden wij het waarschuwen geen gemeentelijke taak, maar een taak van de ijsclub. De gemeente beschikt namelijk niet over de deskundigheid om te oordelen over de kwaliteit van het ijs en de ijsclub wel. Uw vraag waarom de ijsclub geen verantwoorde baan op de Gouwzee heeft uitgezet kunnen wij niet beantwoorden. Daarvoor zult u met de ijsclub contact op moeten nemen. De ijsclub heeft veel ervaring met de plaatsen waar wakken ontstaan, doordat zandzuigers diepe kuilen in de Gouwzee veroorzaakt hebben. Het is gebruikelijk dat de ijsclub wandelaars en schaatsers waarschuwt voor deze wakken en vervolgens een verantwoorde baan uitzet.

Vraag 2: Welke maatregelen worden genomen wanneer er ongelukken of rampen plaatsvinden op de bevroren Gouwzee en is hierover al overleg met de gemeente Waterland geweest?
Antwoord vraag 2:
Voor ongelukken en rampen op de Gouwzee zijn de volgende maatregelen getroffen:

De gemeente Edam-Volendam heeft in oktober 2001 een nieuw rampenplan vastgesteld. Dit rampenplan is destijds ontwikkeld in overleg met de andere gemeenten in de toenmalige brandweerregio Waterland. Het rampenplan beschrijft de organisatie van de
rampenbestrijdingsorganisatie en bevat een algemene regeling voor alle mogelijke rampen, zware ongevallen en crisisomstandigheden die zich in de regio Zaanstreek-Waterland of één van de regiogemeenten kunnen voordoen, dus ook een ongeval of ramp op de Gouwzee. In het rampenplan zijn 32 deelplannen opgenomen, die beschrijven hoe te handelen in een bepaalde situatie. Van deze 32 deelplannen willen wij er specifiek één noemen, namelijk deelplan 13: redding en geneeskundige hulpverlening. Naast diverse andere deelplannen zal dit deelplan direct opgestart worden, wanneer er zich een ongeluk of ramp plaatsvindt op de Gouwzee.

De gemeente Edam-Volendam maakt, net als alle andere gemeenten die liggen aan het IJsselmeer, deel uit van de Samenwerkingsregeling Ongevallenbestrijding IJsselmeergebied (SAMIJ). Dit samenwerkingsverband is opgericht om adequaat hulp te kunnen bieden bij alle ongevallen en rampen op het IJsselmeer en de randmeren. Jaarlijks worden er diverse oefeningen op het IJsselmeer gehouden om de samenwerking tussen gemeenten en hulpverleningsdiensten te optimaliseren.

Alle deelplannen van het rampenplan dienen uitgewerkt te worden in concrete draaiboeken. Dit geldt uiteraard ook voor het eerder genoemde deelplan 13. Specifiek voor ongelukken en rampen op het IJsselmeer is zo´n draaiboek direct gemaakt door het Samenwerkingsverband SAMIJ. Tegelijk met de vaststelling van ons nieuwe rampenplan in oktober 2001 heeft het Samenwerkingsverband SAMIJ het Draaiboek "Geneeskundige Hulpverlening op het water in het IJsselmeergebied" gepresenteerd. In dit draaiboek wordt beschreven hoe men hulp biedt bij ongelukken en rampen op het IJsselmeer Daarbij wordt rekening gehouden met diverse ongevalscenario´s, waarvan specifiek het scenario "Grote groepen in moeilijkheden geraakte schaatsers".
Met alle gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland wordt op diverse niveaus maandelijks overlegd over de aanpak van mogelijke ongelukken en rampen. Bij dit overleg is de gemeente Waterland dus ook aanwezig. Tevens maakt de gemeente Waterland net als Edam-Volendam ook deel uit van de SAMIJ-groep. Tot slot heeft de gemeente Waterland hetzelfde rampenplan als Edam-Volendam, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over de aanpak van een ongeluk of ramp.

Vraag 3: Door wie wordt het een en ander geregeld bij ongelukken op de Gouwzeeijs en waar kan men terecht met eventuele vragen? Antwoord vraag 3:
Bij ongelukken op de Gouwzee zijn vele hulpverleningsdiensten betrokken. U kunt hierbij denken aan de brandweer, politie en ambulancedienst, maar ook de reddingsbrigades en de luchtmacht met reddingshelikopters. De gemeenten bieden ondersteunende faciliteiten, zoals opvanglocaties en eten en drinken conform de deelplannen van het rampenplan.
Voor vragen kunt u terecht bij de Ambtenaar Rampenbestrijding van de sector Brandweer/Veiligheid van onze gemeente.

Vraag 4: Worden de te nemen maatregelen ook opgenomen in het gemeentelijk rampenplan van de gemeente Waterland? Antwoord vraag 4:
Net als de gemeente Edam-Volendam maakt de gemeente Waterland deel uit van de brandweerregio Zaanstreek-Waterland en het Samenwerkingsverband SAMIJ. De gemeente Waterland heeft daarom reeds hetzelfde rampenplan als Edam-Volendam en participeert ook reeds in het genoemde draaiboek van de SAMIJ-groep. De maatregelen waar u op doelt zijn dus reeds genomen in oktober 2001 en maken deel uit van het rampenplan. Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van Edam-Volendam
de secretaris, de burgemeester,