Provincie Noord-Brabant


Persbericht

Waardevolle bodemkundige bezienswaardigheid

Provincie wil behoud kalkzandgroeve Boudewijn in Ossendrecht

De provincie Noord-Brabant wil samen met de gemeente Woensdrecht de voormalige kalkzandgroeve Boudewijn in Ossendrecht behouden voor de toekomst. In deze groeve op de Brabantse Wal werd tot vorig jaar kalkzand gewonnen voor de productie van de alom bekende witte kalkzandsteen. De provincie Noord-Brabant heeft daarom aan het onderzoeksinstituut GeoDelft opdracht gegeven voor een haalbaarheidsstudie van een aardkundig monument in de groeve Boudewijn. Onderzocht gaat worden of het steile ontgravingstalud kan worden geconserveerd waarbij de geologische gelaagdheid goed waarneembaar kan blijven voor het publiek. Indien dit mogelijk is zal dit bepalend gaan worden voor de toekomstige plannen voor de groeve en omgeving.

De groeve Boudewijn is gelegen op de Brabantse Wal. Deze bestaat uit een in de laatste ijstijd gevormde rivierduinenrij van circa 30 kilometer lang en tot 25 meter hoog. Deze vormt een markante overgang vormt naar het vlakke polderlandschap.

Ontstaangeschiedenis af te lezen
Op de Brabantse Wal zijn vele groeven in produktie geweest, eerst voor de winning van leem voor de baksteenfabrikage maar later ook voor de winning van kalkzand. De groeve Boudewijn was de laatste groeve op de Brabantse Wal die tot voor kort nog in produktie was. Daarom zijn in deze groeve nog de steile ontgravingstaluds aanwezig.
Bij geologen is deze groeve reeds vele jaren zeer bekend vanwege de bijzondere situatie. Hier is de ontstaansgeschiedenis van de Brabantse Wal in de wanden van de groeve af te lezen die tot 1,8 miljoen jaar terug gaat. De geologische gelaagdheid vertelt een verhaal van een estuariën getijdengebied, zand en


grindafzettingen van de voorlopers van de Schelde, erosie van deze lagen door beken en rivierduinen afgezet door de wind tijdens de laatste ijstijd.

De gemeente Woensdrecht en de provincie realiseren zich dat dit een aardkundig gezien zeer waardevolle plek is die, indien mogelijk, behouden zou moeten blijven. De provincie Noord-Brabant heeft daarom aan het onderzoeksinstituut GeoDelft opdracht gegeven voor een haalbaarheidsstudie van een aardkundig monument in de groeve Boudewijn. Onderzocht gaat worden of het relatief steile ontgravingstalud duurzaam geconserveerd kan worden waarbij de geologische gelaagdheid goed waarneembaar kan blijven voor het publiek. Indien dit mogelijk blijkt zal dit bepalend gaan worden voor de toekomstige plannen voor de groeve en omtrek.