Gemeente Andijk


Duurzaam ondernemen betekent geld besparen

Agrariërs zijn bereid te investeren in milieu

Investeren in duurzaamheid is werken aan de toekomst. In Noord-Holland Noord werken diverse partijen samen aan een duurzame agrarische sector. Binnen het project Duurzaam Ondernemen op het Erf (DOE) zijn agrarische bedrijven (exclusief de glastuinbouw) doorgelicht op energie, water en afval. Het doel is besparen: financieel voordeel voor de ondernemer en duurzaamheid voor de leefomgeving.

350 Deelnemende bedrijven
De agrarische sector heeft met 350 deelnemende bedrijven het signaal geven dat zij actief werkt duurzame land en tuinbouw, en daarmee het milieu, serieus neemt. De ondernemers hebben aangegeven dat zij 45% van de geadviseerde besparingsmaatregelen invoeren. Maatregelen met hoge investeringskosten worden bij vervanging van oude apparaten en systemen ingevoerd. Onzekere toekomstverwachtingen, zeker na de MKZ-crisis, kunnen tot vertraging van investeringen leiden. Ondanks de roerige tijden zijn veel ondernemers actief betrokken bij het ontwikkelen van besparende maatregelen. Uit de resultaten van de doorlichtingen blijkt dat veel grote agrarische ondernemers zeer innovatief zijn met zelf ontwikkelen van apparatuur, zodat energie en water wordt bespaard.

Aanzienlijke besparing
De agrarische ondernemers hebben milieurelevante gegevens van hun bedrijfsvoering ter beschikking gesteld. Daardoor is een betrouwbaar beeld ontstaan van de te verwachten CO2-reductie en kostenbesparing. De totale CO2-besparing bij invoering van 45% van de door de deelnemende bedrijven gekozen maatregelen is ca. 6.333 ton. Dit is een vermindering van 12,5%. De verwachten kostenreductie voor agrariers is ca. 1.210.000,-. De besparingen verschillen sterk per bedrijfsvoering, en is afhankelijk van de schaalgrootte en de productieprocessen van een bedrijf. Op de website www.doeproject.nl zijn alle onderzoeksgegevens beschikbaar.

Samenwerking
Het DOE-project is een initiatief van NOVEM in samenwerking met de Provincie Noord-Holland, WLTO, Rabobank, NUON, Gewest Kop van Noord-Holland, Samenwerking Uitvoering Milieutaken West Friesland (SUM), Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Waterland (ISW), Milieudienst Regio Alkmaar (MRA), BECO Groep BV en 35 deelnemende gemeenten.