Voedingscentrum
Nederlanders eten nog te weinig vis
Eén tot twee keer per week vis goed voor de gezondheid
18 februari
Om onder meer de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen, zouden
Nederlanders vaker vis moeten eten. Dit is de uitkomst van het
symposium Vis voor hoofd en hart dat op 18 februari is
gehouden door het Nederlands Visbureau, het Voedingscentrum en de
Nederlandse Hartstichting. De huidige visconsumptie van de Nederlandse
bevolking ligt op circa 70 gram per week. Dit komt overeen met slechts
een halve portie (vette) vis per week of eenmaal in de twee weken vis,
terwijl het advies is om één tot twee keer in de week vis te eten.
Goed voor het hart
Visvetzuren behoren tot de n-3 vetzuren, ook wel aangeduid als omega
3-vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren hebben een goede invloed op het
hart en de bloedvaten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat
een hoeveelheid van 0,2 gram n-3 visvetzuren de sterfte aan hart- en
vaatziekten met bijna dertig procent kan verminderen. Daarnaast is het
van belang voor de overlevingsduur van mensen die al eens een
hartinfarct hebben gehad. Deze hoeveelheid wordt al bereikt door één
tot twee keer per week vis te eten. Alle vissoorten hebben deze
beschermende werking. In vette vissoorten zoals makreel, haring, zalm,
bokking, heilbot en paling zitten echter wat meer gezonde vetzuren dan
in minder vette vis. Vaker vis eten helpt niet extra.
Goed voor het hoofd
Onderzoek van de Universiteit Maastricht heeft sterke aanwijzingen
opgeleverd dat visvetzuren de hersenontwikkeling van kleine kinderen
stimuleren en het gezichtsvermogen verbeteren. Ook voor ouderen is het
regelmatig eten van (vette) vis van belang. Zo zijn er aanwijzingen
dat het eten van vis kan helpen dementie te voorkomen. Tenslotte
hebben viseters minder kans op het ontwikkelen van diabetes mellitus
en de complicaties daarvan.
De visconsumptie
Onderzoek heeft uitgewezen dat de Nederlandse consument graag meer vis
wil eten, maar niet goed weet hoe hij vis moet klaarmaken. Het aanbod
aan gemaksproducten is de laatste jaren uitgebreid. Steeds meer
vissoorten worden, al dan niet voorverpakt, in filetvorm aangeboden.
Maar ook een blikje zalm of tonijn voor bij de pasta, gerookte makreel
op brood of een gezouten haring zijn gezonde en makkelijke opties.
Geen risicos met vis
Naast gezonde stoffen kunnen visproducten ook stoffen bevatten die
schadelijk zijn voor de gezondheid. Hierbij valt te denken aan
dioxines en zware metalen in vis, en algengifstoffen in schelpdieren.
De verontreinigingen in vis zijn echter dusdanig laag dat ze geen
risico vormen bij de aanbevolen hoeveelheden vis. Rapers van
schelpdieren doen er goed aan om zich te informeren naar
vangstbeperkingen.
Daarnaast kan rauwe vacuümverpakte vis zoals gerookte zalm
listeriabacteriën bevatten. Daarom wordt zwangere vrouwen afgeraden
deze vis te eten. Beter is verse vis te eten of de vis thuis gaar te
maken. Als toch wordt gekozen voor rauwe producten, is het aan te
raden producten ver voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum te
kiezen en deze snel na aankoop te eten.