Gemeente Heeze-Leende


Maand van het binnenmilieu: ventilatie en inbraakpreventie

Bij milieuverontreiniging denkt men vaak het eerst aan uitstoot van giftige stoffen van auto's en fabrieken. Aan illegale lozingen of verontreinigde grond.

Maar de lucht in huis is vaak meer vervuild dan de buitenlucht: een verontreinigd binnenmilieu. Ook een verontreinigd binnenmilieu kan gezondheidsklachten veroorzaken.
Men brengt in Nederland ongeveer 90% van de tijd binnenshuis door, waarvan 70% in eigen huis.
De kwaliteit van de lucht in huis is dus belangrijk. Zowel de buitenlucht, de bouw van de woning en de ventilatiegewoonten van de bewoners hebben invloed op deze kwaliteit. Kleine veranderingen kunnen vaak de kwaliteit van de binnenlucht al gunstig beïnvloeden.

Ventileren en luchten
Luchten en ventileren zijn sleutelbegrippen in het verbeteren van de kwaliteit van het binnenmilieu. Schone, verse lucht laat u binnen door te luchten: thermostaat op 15ºC en ramen even goed open. (minimaal 8 cm ofwel een handbreedte) Eenmaal per dag twintig minuten is al voldoende. Maar als u rookt, kookt of onder de douche gaat is het raadzaam om extra te luchten.
Bovendien is het van belang om voortdurend te ventileren. Dat zorgt voor continue, heel geleidelijke luchtverversing. Dit kan door ventilatieroosters open te laten staan of door twee raampjes tegenover elkaar op een kiertje open te zetten. U kunt ook gebruik maken van het openzetten van binnendeuren en mechanische ventilatievoorzieningen.

Inbraakpreventie
Angst voor inbraak kan voor mensen een reden zijn om niet te ventileren. Klepraampjes die open staan tijdens uw afwezigheid maken de woning vaak inbraakgevoelig. Door het nemen van enkele maatregelen kan men gemakkelijk de inbraakgevoeligheid van de woning verkleinen zodat dit geen reden hoeft te zijn om niet te ventileren.

Enkele tips

· Maak er een gewoonte van om, als je de woning verlaat, de ramen te sluiten en bij binnenkomst weer te openen;

· Ventilatieroosters kunnen zonder problemen altijd open blijven staan;

· Voor luchten kiest u een moment waarop u thuis bent, bijvoorbeeld tijdens huishoudelijke werkzaamheden of s avonds voor het naar bed gaan;

· Breng inbraakbeveiliging aan. Een simpel middel zoals een dwars geplaatste stang bij klepraampjes kan al voldoende zijn. Draairamen kunnen voorzien worden van sloten;

· Advies over inbraakpreventie kunt u krijgen bij de politie of bij speciaalzaken voor hang- en sluitwerk.

Meer informatie?
Voor vragen en klachten met betrekking tot de relatie gezondheid en milieukunde kunt u terecht bij de GGD Zuidoost-Brabant, afdeling Infectieziekten en Milieu: tel. 0492-584892.