Belgacom

Belgacom wint nogmaals rechtszaak tegen Euphony

18/02/2003

Reeds meer dan een jaar probeert Euphony zich tevergeefs te onttrekken aan de betaling van dwangsommen waartoe zij werd veroordeeld bij inbreuken op de handelswetgeving. Nu heeft ook de beslagrechter geoordeeld dat Euphony met de inbreuken verdergaat, zodat haar verzet tegen de invordering door Belgacom van verbeurde dwangsommen niet gegrond is en zij wel degelijk dwangsommen aan Belgacom verschuldigd is tot ruim een half miljoen EUR.

Voorgeschiedenis

Op 9 februari 2001 leidde Belgacom een vordering tot staking in voor de Rechtbank van Koophandel van Antwerpen tegen de N.V. Euphony Benelux, een bedrijf dat telecommunicatiediensten aanbiedt. Belgacom wilde hiermee verkrijgen dat Euphony het verbod kreeg om haar systeem van kettingverkoop nog langer uit te baten, alsook om er nog verder reclame voor te maken. Het Euphony-verkoopssysteem werkt in praktijk immers als een zichzelf uitbreidend netwerk van verkopers, waarbij de verkopers meer inkomsten hopen te halen uit allerlei vergoedingen die zij kunnen ontvangen voor het aantrekken van nieuwe verkopers, dan uit de eigenlijke verkoop van het product, met name de door Euphony aangeboden telecommunicatiediensten. Welnu, dit is verboden door de Wet Handelspraktijken. Belgacom wees er tevens op dat de publiciteit die Euphony voor dit verkoopssysteem voerde, strijdig is met de Wet Handelspraktijken. Verder vorderde Belgacom de staking door Euphony van de reclame waarin Belgacom als haar partner wordt vermeld. Ten slotte klaagde Belgacom het feit aan dat sommige Euphony verkopers tijdens huisbezoeken in het kader van deur-aan-deur-verkoop volkomen ten onrechte de indruk wekten vertegenwoordigers of medewerkers van Belgacom te zijn

Vonnis Rechtbank van Koophandel (31 mei 2001)

Op 31 mei 2001 kreeg Belgacom gelijk bij de Rechtbank van koophandel van Antwerpen die Euphony veroordeelde en het verbod oplegde:


- haar systeem van verboden kettingverkoop nog langer uit te baten;
- nog langer reclame te voeren voor dit verkoopssysteem;
- nog verder reclame te voeren waarin Belgacom als haar partner wordt vermeld.

De naleving van elk stakingsbevel werd onder verbeurte van een dwangsom opgelegd.

Arrest Hof van Beroep (27 juni 2002)

Euphony ging hiertegen in beroep, maar op 27 juni 2002 werd de Beschikking van 31 mei 2001 grotendeels bevestigd door het Hof van Beroep te Antwerpen. Bovendien kreeg Euphony bijkomend het verbod opgelgd om cliënteel van Belgacom af te werven en aan parasitaire mededinging te doen.

Vonnis Beslagrechter (21 januari 2003)

Belgacom betekende sinds het vonnis van 31 mei 2001 aan Euphony 4 bevelen tot betaling van verbeurde dwangsommen, wegens inbreuken op de opgelegde stakingsbevelen.
Euphony heeft zich tegen bevelen tot betaling van Belgacom en de verdere invordering van de dwangsommen verzet bij de beslagrechter van Antwerpen die in zijn beschikking van 21 januari beslist heeft dat Euphony wel degelijk inbreuken pleegde op de rechterlijke verboden en bijgevolg dwangsommen aan Belgacom verschuldigd is. Euphony heeft tegen dit vonnis beroep aangetekend.