ECOFYS

Rekenkamer neemt glastuinbouw in houdgreep

Persbericht 17 februari 2003


In glastuinbouwbedrijven wordt in ruime mate gebruik gemaakt van fiscale stimulansen om energiebesparende investeringen mogelijk te maken. Deze stimulansen leiden echter niet tot een efficiënter gebruik van energie.

Dit is één van de verrassende conclusies van de Algemene Rekenkamer, die de effectiviteit van het energiebesparingsbeleid heeft onderzocht. Andere conclusies zijn, dat modernere glasopstanden wel en dat het gebruik van een energiescherm niet tot een lager energiegebruik leiden. Dat het gebruik van een energiescherm niet bijdraagt aan het terugdringen van energiegebruik is voor ons onbegrijpelijk. Een mogelijke verklaring hiervoor is de definiëring van energieverbruik van de Rekenkamer namelijk als het quotiënt van het primaire energiegebruik en de voor prijsstijging gecorrigeerde omzet. Met deze definitie in gedachten hebben dalende prijzen dus een negatieve invloed op het energiegebruik per eenheid product, terwijl het energiegebruik per kg product zich wel positief kan ontwikkelen.

Een voorbeeld.
Stel, een tuinder met een nieuwe glasopstand schakelt over van de losse naar de duurdere trostomaat. Hij kan op deze wijze zonder zijn energieverbruik te laten dalen wel een lager energieverbruik niveau per eenheid product realiseren. De Rekenkamer wijst in haar conclusies deze verbetering toe aan het in gebruik nemen van een nieuwe glasopstand; een conclusie die wij voorbarig achten. Verder zijn wij van mening, dat de woordvoerders van het onderzoek zich meer terughoudend hadden moeten opstellen vanwege de weinig eenduidige opzet van het onderzoek en beperkte omvang van de onderzoeksgroep.

De laatste jaren doen zich in de glastuinbouw enorme kansen voor, waarin de warmtepomp, al dan niet gecombineerd met ondergrondse koude- en warmteopslag, een belangrijke rol vervult. Deze combinatie maakt (bijvoorbeeld) een zogenoemde gesloten kas mogelijk, waarbij de beluchtingramen het jaarrond gesloten blijven. Uit een praktijkproef met tomaat in de gesloten kas, uitgevoerd in 2000 - 2002, kan worden afgeleid, dat de energie-efficiency (energieverbruik per kg losse tomaat) ten opzichte van 2002 met maar liefst 30% verbetert: 20% productieverhoging met 20% lager energieverbruik op 3 ha. eilandbedrijf.
Onderzoek in deze gesloten kas heeft verder aangetoond, dat het verbruik van gewasbeschermingsmiddelen drastisch verminderde. Voor het opschalen naar een realistische bedrijfssituatie volgt uit berekeningen, dat het overschot aan opgeslagen warmte op jaarbasis in 1 ha. gesloten kas gebruikt kan worden voor circa 2 ha. omringende traditionele kas. De in totaal 3 ha. zullen derhalve 30 - 35% besparen op primaire energie!

Het benutten van deze enorme kansen in de traditionele glastuinbouw veronderstelt een lange termijn beleid, waarin fiscale maatregelen een ondersteunende functie vervullen. Het is opvallend te moeten vaststellen, dat onderzoekers van de Algemene Rekenkamer met hun conclusies impliciet inhaken op de actualiteit van een afnemende fiscale ruimte, die nu eenmaal ontstaat in een teruglopende economie.

De Nederlandse glastuinbouw heeft voor de nationale economie een belangrijke rol en over de gehele wereld een imposante naam verworven. Met belangstelling volgt men de energiebesparende effecten, die het gevolg zijn van een groter aandeel van duurzame energietechnieken in de glastuinbouw. Om deze technieken tot verdere wasdom te laten komen, is een langjarige en stabiele fiscale steun onontbeerlijk als voorwaarde voor latere groei.