Voedingscentrum
Nieuwe vitaminenormen Gezondheidsraad
17 februari 2003
Vorige week publiceerde de Gezondheidsraad nieuwe normen voor vitamine
B6, foliumzuur en vitamine B12. Voor zover mogelijk is bij het herzien
van de normen rekening gehouden met recente gegevens over de positieve
effecten van voedingsstoffen op chronische ziekten. Er zijn
aanwijzingen dat deze vitamines (met name foliumzuur) beschermen tegen
hart- en vaatziekten. Volgens de Gezondheidsraad is dit echter nog
onvoldoende onderbouwd. Op basis van nieuwe onderzoeksgegevens is de
norm voor zowel vitamine B6, vitamine B12 als foliumzuur wel enigszins
verhoogd. Het Voedingscentrum zal onderzoeken of de algemene
voedingsadviezen hierdoor moeten worden aangepast.
De Gezondheidsraad geeft de hoeveelheden voedingsstoffen die bij
voorkeur via de voeding moeten worden opgenomen. Bij het opstellen van
de algemene voedingsadviezen vertaalt het Voedingscentrum de normen
van de Gezondheidsraad in aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen.
Wie deze voedingsadviezen opvolgt, krijgt voldoende voedingsstoffen
binnen en heeft geen aanvulling nodig in de vorm van een vitamine- of
voedingssupplement.
Vitamine B6
Vitamine B6 of pyridoxine is vooral nodig voor de stofwisseling, de
afweer, de groei en het zenuwstelsel. Het heeft invloed op afbraak en
opbouw van aminozuren, de bouwstenen waaruit eiwitten zijn opgebouwd.
De nieuwe normen voor vitamine B6 zijn vastgesteld op basis van de
gemiddelde eiwitopname (50-150 gram per dag). De Gezondheidsraad
concludeert dat bij een eiwitconsumptie boven 150 gram meer vitamine
B6 nodig is.
Vitamine B6 wordt geleverd door vlees, eieren, vis, brood en
graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk,
melkproducten en kaas.
Foliumzuur
Het lichaam gebruikt foliumzuur (vitamine B11) voor de groei en de
aanmaak van rode bloedcellen. Het speelt een grote rol bij de aanleg
van de hersenen en het ruggenmerg (neurale buis) van het ongeboren
kind. Foliumzuur verlaagt het homocysteïnegehalte in het bloed. Het
homocysteïnegehalte houdt verband met de aanwezigheid van hart- en
vaatziekten. Volgens de Gezondheidsraad is echter nog onvoldoende
aangetoond dat verlaging van het homocysteïnegehalte tegen hart- en
vaatziekten beschermt. Foliumzuur komt voor in de meeste
voedingsmiddelen en zit met name in volkorenproducten, groente en
fruit.
Vitamine B-12
Vitamine B-12 of cobalamine zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen
en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel. De benodigde
hoeveelheden vitamine B-12 zijn erop gericht het dagelijks verlies van
deze vitamine te compenseren om daarmee een lichaamsvoorraad van 500
microgram te handhaven. Op basis van de nieuwe normen voor vitamine
B12 ontstaan geen tekorten. Deze vitamine zit uitsluitend in dierlijke
producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.
Meer informatie over de nieuwe vitaminenormen: www.gezondheidsraad.nl