NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Kruikenzeikersdag in Textielmuseum

Op zondag 16 februari 2003 (gratis entree)

Op zondag 16 februari 2003 wordt van 12 tot 17 uur het carnaval ingeluid met de zesde KRUIKENZEIKERSDAG in het Nederlands Textielmuseum. Vorig jaar bezochten ruim 2300 mensen dit populaire en gezellige evenement. Ook dit jaar wordt het een dag boordevol activiteiten. De bezoekers hebben die dag gratis toegang tot het hele museum.

Kruikenpraot
De afgelopen jaren is er heel wat afgeleuterd over de kruik. Vragen als Hoe zag die kruik eruit? Is dit een echte of niet? En Hoe kun je in zon, klein gaatje pissen? Worden vaak gesteld. Het verhaal van de kruik en de kruikenzeiker spreekt nog steeds tot de verbeelding.

Boerenkielenshow
Elk jaar staat een bepaald voorwerp centraal tijdens de Kruikenzeikersdag. Dit jaar is dit de boerenkiel. De origineelst of meest opvallend geklede Kruikenzeiker met kiel aan krijgt een attentie. Wie daarbij een smeuïg verhaal weet te vertellen over zijn of haar kiel maakt kans op een grotere prijs! Verder krijgt elke Kruikenzeiker in kiel een lot uitgereikt. Om 16.00 uur is de trekking van de loterij.

Kruikenzeiker
Onze levende Kruikenzeiker, de tonpraoter Wil Kuijpers, neemt de bezoekers mee op een reis door het museum en vertelt met zijn praotjes allerlei anekdotes over Tilburg en de geschiedenis. Voor serieuze bezoekers worden er vanaf 12.30 uur tot 15.30 uur elke uur een algemene rondleidingen door het museum gegeven.

Dweilorkesten
Frank van Helvoirt gaat in het museum enkele optredens verzorgen. Verder speelt het dweilorkest De Naagers de hele dag leuke carnavalsmuziek.

Demonstraties
Oude en nieuwe machines worden volop gedemonstreerd, maar ook nopsters en stopsters demonstreren tijdens de Kruikenzeikersdag het oude ambacht. Voor de echte oud-textielarbeiders is er de gelegenheid om in het feestgedruis rustig een potje te kaarten. In het museumcafé kan men een echt Brabants worstenbroodje en een ouderwetse Schrobbelèr nuttigen.
In de winkel van het museum is het assortiment uitgebreid met beeldjes van de Kruikenzeiker, kruikenzeikersdrop, Brabants bont geweven theedoeken en andere Tilburgse producten.

Geschiedenis
De Kruikenzeikersdag heeft zijn naam te danken aan het feit dat vroeger urine gebruikt werd om de wol te wassen en om hem voller te maken. Omdat urine nergens te koop was kregen de textielarbeiders een kruik mee naar huis om hun zeik(urine) mee naar de fabriek te nemen. Hierdoor werden de Tilburgse textielarbeiders Kruikenzeikers genoemd. Met Carnaval wordt iedere Tilburger weer even een Kruikenzeiker.

Voor informatie en documentatie voor de pers:
Yvette Lardinois, Pr & marketingmanager (di t/m vr) T 013 549 45 33 of 06 51 53 48 29 of
Petra Robbe

29 jan 03 09:38