Provincie Friesland
---
PERSBERICHT
Nummer: 031
Datum: 13-02-03
Gemeente en Provincie verontwaardigd over voorgenomen sluiting van studiecentrum Open universiteit
De gemeente Leeuwarden en de Provincie zijn verontwaardigd over de voorgenomen sluiting van het studiecentrum van de Open Universiteit in Leeuwarden. Gister besloten Gedeputeerde Ploeg en wethouder Krol gezamenlijk om de voorstellen voor een afgeslankte vorm van het studiecentrum af te wijzen.
In het najaar van 2002 heeft het college van Bestuur van de OU aangekondigd zes van de achttien studiecentra te willen sluiten. In het Noorden gaat het om de centra te Leeuwarden en Emmen. De overige 12 studiecentra ondergaan een proces van upgrading. De gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân hebben in het najaar direct aangegeven zeer teleurgesteld te zijn over de voorgenomen sluiting. Er is geregeld ambtelijk overleg gevoerd met de OU. Daarbij hebben wethouder Krol en gedeputeerde Ploeg afgesproken om in deze kwestie gezamenlijk op te trekken.
Provincie en gemeente moeten het nu doen met een voorstel dat gedaan is aan de gemeente Emmen, niet met een voorstel dat op de situatie in Leeuwarden is toegesneden. Het van Emmen afgeleide voorstel komt voor Leeuwarden op het volgende neer: Gemeente en Provincie betalen elk jaarlijks E 30.000,-- om het exploitatietekort van het studiecentrum op te vangen. Gemeente en Provincie leveren een bijdrage aan de ICT- voorziening van het studiecentrum, met name op het terrein van een aansluiting op het landelijk glasvezelnetwerk (Gigaport). Over hoe de frictiekosten die met deze overgang samenhangen betaald moeten worden moet nog overleg gevoerd worden.
"Dit is een voorbeeld van chantagepolitiek", aldus gedeputeerde Ploeg. "De betreffende overheden mogen meebetalen aan het in de lucht houden van een afgeslankt studiecentrum, omdat dit centrum in een perifere regio staat, terwijl Groningen gratis een opgewaardeerd studiecentrum krijgt". Het kan volgens Krol en Ploeg niet zo zijn dat lagere overheden financiële tekorten gaan dekken die ontstaan door beleid van de rijksoverheid.
Er ligt op dit moment ook geen duidelijk omschreven voorstel van de kant van de OU. Verder heeft de Open Universiteit volgens Krol en Ploeg niet de moeite genomen om goed overleg te voeren met de hogescholen in Leeuwarden om te bezien of met deze instellingen gezamenlijk een oplossing kan worden gevonden.
Beide bestuurders zijn van mening dat het CvB van de OU wel erg gemakkelijk over de belangen van de studenten uit Fryslân heen stapt. Het gaat om ruim 700 studenten die een volledige studie volgen en een ongeveer even groot aantal studenten dat een of meer cursussen afneemt.
Het CvB van de OU heeft recentelijk het huurcontract nog met vijf jaar verlengd. Dit zal nu moeten worden afgekocht. Dat is in het licht van de voorgenomen sluiting een schrijnend voorbeeld van kapitaalvernietiging.
Gedeputeerde Ploeg en wethouder Krol overwegen de rijksoverheid te verzoeken om dit proces nog eens kritisch te bekijken.
---- --