Ingezonden persbericht

Benoeming bijzonder hoogleraar Grote stad en gezondheidszorg

Dr. H.G.J. Nijhuis (1946) is per 1 februari 2003 benoemd tot bijzonder hoogleraar Grote stad en gezondheidszorg aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het gaat om een nieuwe leerstoel, ingesteld op initiatief van de Stichting Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam (SIGRA), AGIS-Zorgverzekeringen en de gemeente Den Haag. De heer Nijhuis blijft daarnaast werkzaam als hoofd van het bureau Public Health van de gemeente Den Haag.

In 1972 studeerde Harry Nijhuis af in de geneeskunde aan de Universiteit Nijmegen. Na specialisaties in de chirurgie, gynaecologie/verloskunde en tropische geneeskunde fungeerde hij als medisch directeur van een districtziekenhuis in de regionale gezondheidszorg in Kenya. Hij was daarna actief in een ontwikkelingsproject om de geneesmiddelenproductie in de Ayurvedische geneeskunde in Sri Lanka te verbeteren. Van 1978 tot 1980 werkte hij gedurende twee jaar als huisarts en medisch directeur van een verpleeghuis in Amsterdam. In 1980 specialiseerde hij zich in de algemene volksgezondheid in Baltimore (VS). Vervolgens begon hij zijn werkzaamheden bij de gemeente Den Haag: eerst als hoofd van de afdeling Epidemiologie van de GGD, van 1990 tot 1997 in diverse managementsfuncties van de GGD. In 1994 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Voorwaarden voor Vernieuwing van Public Health. Een wetenschaps- en maatschappij-theoretisch perspectief.

Sinds 1997 is de heer Nijhuis hoofd van het Bureau Public Health van de gemeente Den Haag. In die functie geeft hij leiding aan een programma van projecten van ontwikkeling en onderzoek, gericht op de verbetering/modernisering van de gezondheidszorg en ook de leefomgeving van mensen.

Harry Nijhuis zal zich als hoogleraar vooral bezighouden met de afstemming tussen de gezondheidsproblemen van mensen in deze tijd en de manier waarop de gezondheidszorg daarmee omgaat. De grote stad kenmerkt zich door verdichting en hoge concentratie van complexe problemen van gezondheid in relatie tot sociaal zwakkeren, andere culturen, desintegratie, ouderen, eenzaamheid en psychosociale problemen van jongeren. Deze problemen houden vaak verband met sociale, economische en culturele omstandigheden. De gezondheidszorg geeft op dit type problemen nog niet de juiste antwoorden. De heer Nijhuis zal vooral zijn aandacht richten op onderzoek, ontwikkeling, onderwijs en debat, gericht op de sociale kwaliteit van de wisselwerking tussen mensen in de grote stad en de gezondheidszorg.



Ingezonden persbericht