Cordaid


Den Haag/Utrecht, 12 februari 2003

Cordaid en Pax Christi: niet met De Hoop Scheffer op één lijn

De katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid en de katholieke vredesbeweging Pax Christi zijn van mening dat de opstelling van minister de Hoop Scheffer over de rol van de VN inzake Irak, rechtsgrond mist. Samen met de Raad van Kerken spraken zij met de Hoop Scheffer en staatssecretaris van Ardenne over een mogelijke oorlog tegen Irak en de naar verwachting 500.000 slachtoffers die een dergelijke militair ingrijpen met zich meebrengt. De bewindspersonen hebben de bereidheid getoond om met genoemde organisaties in gesprek te blijven.

De Nederlandse regering geeft de Verenigde Staten nog steeds ruimte om eenzijdig militair op te treden zonder machtiging van de VN-Veiligheidsraad. Een tweede resolutie van de VN-Veiligheidsraad om dit te voorkomen wordt wenselijk, maar niet strikt noodzakelijk geacht. Cordaid en Pax Christi blijven daarmee met minister de Hoop Scheffer verschillen over de vraag wat het laatste redmiddel is om een oorlog in Irak te voorkomen. Zij vinden een expliciete machtiging van de Veiligheidsraad wél noodzakelijk, omdat anders de internationale rechtsorde wordt ondermijnd.

De delegatie stond onder leiding van bisschop A.H. van Luyn s.d.b., voorzitter van Pax Christi Nederland. Daarnaast waren Hans Kruijssen (directeur Cordaid) en Jan Gruiters (directeur Pax Christi) aanwezig. De Raad van Kerken werd vertegenwoordigd door hoogleraar internationaal recht N. Schrijver die de minister een petitie aanbod, waarin de machtiging van de VN-Veiligheidsraad voor een mogelijke oorlog tegen Irak als noodzakelijk wordt beschouwd. De petitie is ondertekend door vijf hoogleraren internationaal recht in Nederland, waaronder prof. Flinterman, Prof. Van Genugten, Prof. Van Hoof, Prof. Kamminga en Schrijver zelf.

Cordaid en Pax Christi vinden een oorlog in Irak niet vanzelfsprekend en niet onvermijdelijk zolang vreedzame middelen niet zijn uitgeput. VN instanties spreken over 500.000 slachtoffers als direct en indirect gevolg van een oorlog. De Nederlandse regering ziet voor zichzelf wel een rol weggelegd met betrekking tot humanitaire hulpverlening, zo bleek uit het gesprek. Ook wordt de proportionaliteit bij een mogelijk militair ingrijpen als belangrijk criterium gehanteerd. Nederland is wel bereid om initiatieven te steunen om mensenrechtenschendingen tegen te gaan. Dat wordt door genoemde organisaties als positief ervaren. Cordaid en Pax Christi hebben al eerder gepleit voor het afdwingen van toegang tot heel Irak voor de VN
mensenrechtenrapporteur.

Cordaid en Pax Christi hebben ook gepleit voor de oprichting van een Irak-tribunaal onder auspiciën van de VN in Den Haag, zodat Saddam kan worden vervolgd voor zijn daden in het verleden. Een internationaal Irak tribunaal kan in aansluiting op het Internationale Stafhof verantwoordelijken voor schendingen van het internationaal recht en rechten van de mens tijdens de Iran-Irak oorlog, de genocidale Anfal-campagne tegen de Koerden in 1987-1988 en tijdens en na de Golfoorlog berechten.

Donderdag 13 februari zal er door Cordaid en Pax Christi, met ondersteuning van Nederlandse maatschappelijke organisaties, een verklaring worden gepubliceerd waarin wordt gepleit voor ontwapening van Irak zonder oorlog.

Meer informatie?

Cordaid: Arjan Brak , 06 4710 0190

Pax Christi: Micha Hollestelle, 06 4155 5014

Meer informatie van Cordaid en Pax Christi omtrent oorlog tegen Irak:

Actie: ontwapen Irak zonder oorlog!

www.passievoorvrede.nl