Voedingscentrum
Met dioxine besmet varkensvlees geen risico voor de gezondheid
12 februari
Dinsdag maakte de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bekend dat met
dioxine verontreinigd broodmeel is terechtgekomen in Nederlands
veevoer. In opdracht van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) heeft
het RIKILT/RIVM een risicoanalyse uitgevoerd. Daaruit blijkt dat vlees
van varkens die dit veevoer hebben gegeten naar verwachting geen
risico oplevert voor de gezondheid.
Bij de analyse is uitgegaan van de situatie waarbij varkens een maand
lang voer hebben gegeten met het meest verontreinigde broodmeel.
Wanneer er al vlees van deze varkens is verkocht en mensen gedurende
langere tijd honderd gram van dit vlees eten, blijft de hoeveelheid
dioxine die zij daarmee binnenkrijgen onder de hoeveelheid die
schadelijk is.
Geblokkeerd
Het is onduidelijk of er al vlees van besmette dieren is verkocht.
Inmiddels zijn er maatregelen in gang gezet om te voorkomen dat
mogelijk verontreinigd vlees in de winkels terechtkomt. Uit voorzorg
zijn ruim 150 veehouderijen geblokkeerd. Eventueel worden
proefslachtingen verricht om het dioxinegehalte van het vlees te
bepalen. Als blijkt dat het dioxinegehalte van de dieren op deze
bedrijven boven de wettelijke norm ligt, worden de dieren mogelijk
vernietigd.
Dioxines
Dioxines en dioxine-achtige verbindingen zoals PCBs
(polychloorbifenylen), zijn chemische afvalstoffen die vooral ontstaan
bij verbrandingsprocessen. Deze stoffen kunnen via het milieu en het
voedsel door mensen worden opgenomen en zijn schadelijk voor de
gezondheid. Ze kunnen de vruchtbaarheid verminderen en zijn in grotere
hoeveelheden kankerverwekkend. Door luchtverontreiniging en het eten
van vlees, eieren en melk krijgen mensen dioxines binnen die in het
lichaamsvet worden opgeslagen. De dioxine- en PCB-gehaltes in
voedingsmiddelen zijn de afgelopen jaren gedaald als gevolg van
allerlei milieumaatregelen.
Eerder bericht:Veevoer mogelijk vervuild met dioxine
Voedsel en Waren Autoriteit: www.vwa.nl