Voedingscentrum
Veevoer mogelijk vervuild met dioxines
11 februari
Vier Nederlandse bedrijven hebben uit Duitsland een partij
mengvoergrondstof gekregen die mogelijk is verontreinigd met dioxines.
Het vlees van de dieren die dit voer hebben gekregen, kan hierdoor een
te hoog dioxinegehalte bevatten. Dit heeft de Voedsel- en
Warenautoriteit vandaag bekend gemaakt. Op dit moment wordt onderzocht
welke bedrijven vervuild veevoer hebben gekregen. Als voorzorg zijn
een aantal bedrijven inmiddels geblokkeerd. Als blijkt dat het
dioxinegehalte van de dieren op deze bedrijven te hoog is, worden de
dieren mogelijk vernietigd. Minister Veerman van LNV verwacht niet dat
in vlees zulke hoge concentraties worden gevonden dat er risico
ontstaat voor de volksgezondheid. Zekerheid hierover ontstaat pas als
nader onderzoek is verricht.
De verontreinigde mengvoergrondstof is broodmeel van een Duits
bedrijf. Broodmeel van dit bedrijf is in Nederland verkocht aan drie
mengvoerbedrijven en één kalveropfokbedrijf dat zelf mengvoer
produceert. Het ministerie van LNV heeft vandaag dieren en
dierproducten van bedrijven die dit mengvoer mogelijk gebruiken,
geblokkeerd totdat is gebleken dat de dieren geen verontreinigd voer
hebben gekregen. Resten van het mengvoer op de mengvoerbedrijven
worden momenteel onderzocht op de aanwezigheid van dioxines. Eventueel
worden proefslachtingen gedaan om het dioxinegehalte van het vlees te
bepalen. De resultaten van dit onderzoek zijn op zn vroegst vrijdag
bekend.
Dioxines
Dioxines en dioxine-achtige verbindingen zoals PCBs
(polychloorbifenylen) zijn chemische afvalstoffen die vooral ontstaan
bij verbrandingsprocessen. Deze stoffen kunnen via het milieu en het
voedsel door mensen worden opgenomen en zijn schadelijk voor de
gezondheid. Ze kunnen de vruchtbaarheid verminderen en zijn in grotere
hoeveelheden kankerverwekkend. Door luchtverontreiniging en het eten
van vlees, eieren en melk met deze stoffen, krijgen mensen dioxines
binnen die in het lichaamsvet worden opgeslagen. Door maatregelen ter
beperking van de milieuvervuiling in Nederland, zijn de dioxine- en
PCB-gehaltes in voedingsmiddelen de afgelopen jaren gedaald.