Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R

Brussel, 11 februari 2003

Navelstrengbloed wordt wettelijk beschermd


In 2001 diende Volksvertegenwoordiger Anne Mie Descheemaeker in de Federale Kamer een wetsvoorstel in om het navelstrengbloed wettelijk te beschermen. Het bloed van de placenta en de navelstreng is immers een rijke bron van jonge stamcellen die kunnen ingevroren worden. Deze stamcellen kunnen in plaats van beenmerg gebruikt worden om bepaalde ziektes zoals leukemie te behandelen. Intussen evolueert de wetenschap verder, en in de experimentele fase blijkt dat stamcellen ook getransformeerd kunnen worden in gespecialiseerde cellen, zoals levercellen, spiercellen en zenuwcellen. Dit opent belangrijke perspectieven voor de behandeling van andere levensbedreigende ziektes.

De voorbije jaren waren handige zakenlui er in geslaagd heel wat rijkere mensen er toe aan te zetten het navelstrengbloed van hun pasgeborene in bewaring te geven tegen ongekend hoge prijzen. Deze mensen werd voorgespiegeld dat zij hun kinderen daarmee de garantie gaven om later in geval van handicap of ziekte, beroep te kunnen doen op de eigen stamcellen uit dat navelstrengbloed. Nu werd een Koninklijk Besluit gepubliceerd dat een einde maakt aan deze commerciële praktijken.

Een eerste zorg van de Minister van Volksgezondheid was om de 'orgaanpiraten' buiten spel te zetten. In de visie van de minister, die nu wettelijk is vastgelegd, primeert de solidariteit. Iedereen moet op elk ogenblik, los van zijn of haar financiële situatie, beroep kunnen doen op het navelstrengbloed dat perfect aan zijn of haar kenmerken voldoet. Dit kan enkel door erkende weefselbanken het alleenrecht te geven op het verzamelen, bewaren en verdelen van navelstrengbloed. Deze fundamentele intermenselijke solidariteit, die aan de grondslag ligt van heel ons sociale zekerheidssysteem, wordt hiermee uitgebreid naar de nieuwe toepassingen van de medische wetenschap.

Weefselbanken staan in voor het afnemen en registreren van weefsels en organen, voor de veilige bewaring ervan en voor het ter beschikking stellen van kwaliteitsvolle weefsels en organen aan de ziekenhuizen. Alle weefsels, met uitzondering van bloed, worden door de weefselbanken beheerd. Ook het navelstrengbloed valt nu onder de bevoegdheid van de erkende weefselbanken.

Volksvertegenwoordiger Anne Mie Descheemaeker die intussen al jaren meewerkt met de vzw Sofhea binnen de afdeling in Izegem, is zeer verheugd met deze ontwikkeling. Sofhea financiert immers al jaren de navelstrengbloedbank in Leuven via fundraising en caritatieve acties. Na de wettelijke bescherming van navelstrengbloed, zal in een volgende stap de financiering van de navelstrengbloedbank moeten geregeld worden.

Anne Mie Descheemaeker, Volksvertegenwoordiger
0476 77 82 78

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be