Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

11-02-2003
Streekarchief naar Tilburg

Donderdag 06 februari 2003 - OOSTERHOUT - Het regionaal archief West-Brabant, dat nu deels is gevestigd in Oosterhout, kan het beste worden ondergebracht bij het Regionaal Historisch Centrum in Tilburg. Dat meent het algemeen bestuur van het regionaal archief. In De Bussel in Oosterhout worden de historische gegevens beheerd van zes gemeenten. Van Oosterhout, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Alphen-Chaam en Baarle-Nassau.
Het archief moet samen gaan werken met een ander streekarchief. Dat heeft te maken met steeds strengere eisen die worden gesteld aan de archiefdiensten. Eisen die te maken hebben met zaken als beheer, opslag, digitalisering, service aan de burger en noem maar op. Een archief als dat in Oosterhout is eigenlijk te klein om alles nog langer alleen te blijven doen. Samenwerking met een ander is geboden. Dat drukt de kosten.
Dat zien ook de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten in. Vandaar dat al vorig jaar werd ingestemd met het idee dat het algemeen bestuur op zoek gaat naar een streekarchief waar mee kan worden samengewerkt.
Een speciale werkgroep bestaande uit beleidsambtenaren van alle deelnemende gemeenten en een medewerker van het Inkoopbureau West-Brabant, hield de afgelopen maanden vier archieven tegen het licht. Dat in Roosendaal, Bergen op Zoom, Tilburg en in Breda. Uiteindelijk kwam, in samenspraak met de directie van het regionaal archief, het Tilburgse centrum als beste uit de bus. Dat had er onder meer mee te maken dat in Tilburg een deel van het Oosterhoutse personeel een baan kan krijgen. Verder sprak het de werkgroep zeer aan dat Tilburg veel aandacht besteedt aan de digitalisering. Maar, en dat misschien wel het belangrijkst: aansluiting bij het Tilburgse archief kost de deelnemende gemeenten het minst.
De Oosterhoutse wethouder E. Oolhorst, voorzitter van het Algemeen Bestuur van het strreekarchief en bestuurslid C. Meulman (wethouder in Geertruidenberg) rekenen voor: "Breda berekent voor elke strekkende meter archief die een gemeente aanlevert zo'n tweehonderd euro. Tilburg 120 euro. Dat scheelt nogal wat."
Hoewel het bestuur unaniem van mening is dat het Oosterhoutse materiaal het beste in Tilburg kan worden ondergebracht, zijn het de colleges en raden van de zes deelnemende gemeenten die een finale beslissing nemen. Afgesproken is dat de raden voor april een uitspraak doen. In de tussentijd voert het bestuur van het streekarchief onderhandelingen met het Tilburgse archief over allerlei zaken die worden vastgelegd in een contract.
Opnieuw wordt daarbij goed gekeken wat er voor mogelijkheden zijn voor de medewerkers uit Oosterhout.
Als de raden akkoord gaan is het de bedoeling dat in 2004 de verhuizing van het regionale archief in Oosterhout naar Tilburg van start gaat. Inwoners van de deelnemende gemeenten moeten dan voortaan naar die stad om historische gegevens uit te pluizen. Maar, omdat Tilburg nogal veel doet aan de digitalisering, is veel materiaal wellicht ook thuis via internet te raadplegen.

Gelezen in: