ARENTHALS GRANT THORNTON

Nederlandse bedrijven onvoldoende transparant

Alphen aan den Rijn, 11 februari 2003 - Nederlandse directeuren denken dat internationale wet- en regelgeving die de transparantie van bedrijven moet vergroten, veel impact heeft op hun bedrijfsvoering. Hiermee eindigt Nederland gelijk met de VS op een gedeelde tweede plaats. In tegenstelling tot hun Amerikaanse collega's ondernemen de Nederlandse bedrijfseigenaren echter maar mondjesmaat actie. Hiermee scoren ze ruim onder het internationale gemiddelde. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van accountants- en adviesbureau Arenthals Grant Thornton.
Arenthals Grant Thornton onderzocht in 19 landen hoe directeuren van familiebedrijven en het midden- en kleinbedrijf aankijken tegen Corporate Governance. Hieronder worden de wetten en regels verstaan die gericht zijn op het vergroten van de transparantie van bedrijven.
De Nederlandse resultaten zijn ronduit opmerkelijk: Nederlandse directeuren zijn zich bewust van de impact van Corporate Governance maar nemen vervolgens maar weinig maatregelen.

Nederland gelijk met VS; toch geen maatregelen. Van de Nederlandse directeuren denkt 64% dat internationale wet- en regelgeving op het gebied van Corporate Governance de bedrijfsvoering zal beïnvloeden. Het internationale gemiddelde bedraagt 56%. Hiermee eindigt Nederland gelijk met de Verenigde Staten op een gedeelde tweede plaats.
Waar Amerikaanse directeuren wél tot actie overgaan, is de Nederlandse directeur internationaal gezien een achterblijver als het aankomt op het nemen van maatregelen. Op de vraag of Corporate Governance-maatregelen gepland of genomen zijn, scoren Nederlandse bedrijven in vier van de vijf gevallen onder het internationale gemiddelde:

- Afspraken over de beloning van directeuren (38% in Nederland tegen 43% gemiddeld);

- Verbetering integriteitbeleid
(61% in Nederland tegen 83% gemiddeld);

- Benoeming van directeuren 'van buiten'
(13% in Nederland tegen 39% gemiddeld);

- Onafhankelijk toezicht op het financiële beleid (41% in Nederland tegen 47% gemiddeld).

Alleen voor wat betreft het instellen van een onafhankelijke raad van toezicht, advies of commissarissen steken de Nederlandse bedrijven met kop en schouders boven hun internationale collega's uit (52% in Nederland tegen 35% gemiddeld).

'Directeuren kunnen hier niet omheen'.
De uitkomst van het Corporate Governance-onderzoek verbaast Frank Ponsioen, bestuursvoorzitter van Arenthals Grant Thornton niet. 'Nederlandse bedrijven onderkennen blijkbaar de lokale impact van internationale regelgeving. De noodzaak om maatregelen te nemen wordt nog niet gevoeld.' Ponsioen verwacht dat de druk om maatregelen te nemen, zal toenemen: 'Als bedrijven het zelf niet doen, wordt de druk dusdanig opgevoerd dat familie- en midden en kleinbedrijven ertoe worden gedwongen. Ze zijn de motor van de Nederlandse economie en dragen daarmee een grote verantwoordelijkheid. Alleen al vanuit die verantwoordelijkheid is de vraag om transparantie begrijpelijk. Directeuren kunnen hier niet omheen.'

Over het onderzoek.
Het Corporate Governance-onderzoek maakt deel uit van een groot internationaal onderzoek onder familiebedrijven en het midden- en kleinbedrijf; het International Business Owners' Survey (IBOS). Naast het onderwerp Corporate Governance zijn tal van andere onderwerpen onderzocht. Het onderzoek is tussen 1 september en 21 november 2002 gehouden onder 6.058 eigenaren van middelgrote bedrijven in 19 landen en uitgevoerd in opdracht van Grant Thornton, het internationale netwerk waarbij Arenthals Grant Thornton aaangesloten is. Het definitieve IBOS rapport verschijnt medio april 2003.

Over Arenthals Grant Thornton.
Arenthals Grant Thornton is dé zakelijke sparringpartner voor familiebedrijf en midden en kleinbedrijven. Met ruim 450 medewerkers bedienen we onze cliënten vanuit negen vestigingen in de Randstad op het gebied van accountancy, belastingadvies en bedrijfsjuridische advisering. Daarnaast bieden we specialistisch advies en ondersteuning op het gebied van bedrijfsopvolging, financiële planning, internationale begeleiding, IT audit, salaris- en personeelsadministratie en subsidies. De omzet bedroeg in 2001 40 miljoen euro.
Arenthals Grant Thornton is aangesloten bij het internationale Grant Thornton-netwerk, één van de meest toonaangevende accountants- en adviesbureaus ter wereld voor bedrijven waar eigendom en leiding in één hand liggen. Grant Thornton is met 22.000 professionals actief in 110 landen en beschikt over een netwerk van meer dan 650 kantoren over de hele wereld.