Voedingscentrum
Word je sneller dik van koolhydraten dan van vet?
10 februari
Nee. Het idee dat koolhydraten (zetmeel en suikers) dik maken, komt
voort uit de situatie in Amerika. Het aantal dikke Amerikanen neemt
sterk toe, terwijl Amerikanen juist erg bewust lijken om te gaan met
vet en dit vervangen door koolhydraten. Koolhydraten zouden aanzetten
tot te veel eten omdat ze schommelingen in de bloedglucosespiegel
kunnen veroorzaken. Daardoor zouden ze relatief snel een hongergevoel
geven. Deze theorie wordt echter niet gestaafd door onderzoek.
Uit onderzoek blijkt juist dat mensen die minder vet en meer
koolhydraten en vezels eten, sneller gewicht verliezen en
gemakkelijker op gewicht blijven dan mensen die dat niet doen. Dat
komt doordat koolhydraten en vezels sneller een verzadigd gevoel
geven. Daarom is het aan te raden ruimschoots brood, aardappelen,
rijst, pasta, groente en fruit te eten. Verder is vetarm eten in het
algemeen minder calorierijk. Vet levert namelijk per gram maar liefst
9 calorieën. Dat is ruim twee keer zoveel als een gram koolhydraten,
die 4 calorieën bevat!
Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je van koolhydraten niet dik kunt
worden. Als je maar genoeg koolhydraten eet, kun je op die manier ook
te veel calorieën binnenkrijgen. Waarschijnlijk is dat de verklaring
voor het groeiende aantal dikke mensen in Amerika.