ANBO

Ouderenorganisaties kwaad op zorgverzekeraars
De ouderenorganisaties zijn verontwaardigd, omdat bij het spreken over het verlagen van de kosten in de gezondheidszorg voortdurend wordt teruggegrepen op maatregelen die de meest kwetsbare groepen treffen.

Voorzitter Wiegel van de zorgverzekeraars heeft laten weten dat de huisartsenzorg maar uit het basispakket moet worden weggehaald en dat mensen zich daarvoor apart moeten verzekeren. Dat scheelt 1,5 miljard aan collectieve kosten, aldus de zorgverzekeraars.

De ouderenorganisaties vinden dit misleiding. Weliswaar is het juist dat de collectieve kosten dan 1,5 miljard lager worden, maar daarmee is het bedrag wat de zorg kost niet verlaagd. Immers de door ons zo gewenste huisartsenzorg (dicht bij mensen en heel goedkoop) zal toch op één of andere manier moeten worden betaald. Dat geld zou dan moeten komen of van mensen particulier of via een aparte verzekering.

Het effect daarvan zal zijn, dat mensen met een gering inkomen, bijvoorbeeld alleen een AOW, óf niet meer de huisarts zullen bezoeken, óf meteen naar een ziekenhuis zullen gaan. Het eerste is sociaal en medisch totaal onverantwoord. Het tweede drijft de kosten van de zorg tot ongekende hoogte. En dat laatste zou nu juist niet de bedoeling moeten zijn. Afgezien van het feit dat ziekenhuizen ook niet zitten te wachten op deze overbelasting.

Tweedeling
'Bijverzekeren' is de mogelijkheid die de zorgverzekeraars bieden. Natuurlijk, naar het oordeel van de ouderenbonden, omdat zij daar zelf beter van worden. Slecht daaraan is dat dan weer de zwakste schouders de zware lasten moeten dragen. De voorstellen van de zorgverzekeraars betekenen dus onmiddellijk een onaanvaardbare tweedeling.

De conclusie van de ouderenorganisaties is: een slecht idee op een slecht moment en met een slechte boodschapper.