Voedingscentrum
Mijn kind eet vegetarisch. Is dat wel gezond?
10 februari
Vegetariërs eten geen vlees en gevogelte en meestal ook geen vis.
Omdat vlees en vis rijk zijn aan ijzer, B-vitamines en eiwitten, is
het belangrijk voldoende andere producten met deze voedingsstoffen te
eten. Een gevarieerd eetpatroon met een volwaardige vlees- of
visvervanger kan alle benodigde voedingsstoffen leveren die een kind
nodig heeft. Kinderen die vegetarisch eten, hoeven daardoor niets
tekort te komen.
Vegetarische producten die het stukje vlees op het bord kunnen
vervangen, zijn bijvoorbeeld kant-en-klare vleesvervangers op basis
van soja. Ook Quorn- en Goodbite-producten, eieren, noten, zaden,
peulvruchten, tahoe, tempé en seitan zijn goede alternatieven voor
vlees. Omdat kaas heel weinig ijzer bevat, is het geen volwaardige
vervanger.
Voldoende ijzer
IJzer is onmisbaar voor de aanmaak van het bloed. Deze voedingsstof
zit in vleesvervangers, brood, granen, peulvruchten, groente en
eieren. Het ijzer uit deze producten wordt nog beter in het lichaam
opgenomen als het samen met een vitamine-C-rijk product wordt gegeten.
Zorg daarom bij elke maaltijd voor wat groente, fruit of sap met
vitamine C zoals sinaasappel-, tomaten-, grapefruit- of ananassap.
B-vitamines en eiwitten
Voor de benodigde B-vitamines zijn dagelijks voldoende melk, kaas,
eieren, groenten en volkorenproducten zoals brood nodig.
Graanproducten, peulvruchten, sojaproducten, noten, kaas, melk en ei
zijn goede eiwitbronnen. Niet alle vleesvervangers leveren overigens
evenveel eiwit als vlees. Omdat in Nederland gemiddeld veel eiwitrijk
voedsel wordt gegeten, is dat geen probleem.