Voedingscentrum
Mijn kind eet vegetarisch. Is dat wel gezond?
10 februari

Vegetariërs eten geen vlees en gevogelte en meestal ook geen vis. Omdat vlees en vis rijk zijn aan ijzer, B-vitamines en eiwitten, is het belangrijk voldoende andere producten met deze voedingsstoffen te eten. Een gevarieerd eetpatroon met een volwaardige vlees- of visvervanger kan alle benodigde voedingsstoffen leveren die een kind nodig heeft. Kinderen die vegetarisch eten, hoeven daardoor niets tekort te komen.

Vegetarische producten die het stukje vlees op het bord kunnen vervangen, zijn bijvoorbeeld kant-en-klare vleesvervangers op basis van soja. Ook Quorn- en Goodbite-producten, eieren, noten, zaden, peulvruchten, tahoe, tempé en seitan zijn goede alternatieven voor vlees. Omdat kaas heel weinig ijzer bevat, is het geen volwaardige vervanger.

Voldoende ijzer
IJzer is onmisbaar voor de aanmaak van het bloed. Deze voedingsstof zit in vleesvervangers, brood, granen, peulvruchten, groente en eieren. Het ijzer uit deze producten wordt nog beter in het lichaam opgenomen als het samen met een vitamine-C-rijk product wordt gegeten. Zorg daarom bij elke maaltijd voor wat groente, fruit of sap met vitamine C zoals sinaasappel-, tomaten-, grapefruit- of ananassap.

B-vitamines en eiwitten
Voor de benodigde B-vitamines zijn dagelijks voldoende melk, kaas, eieren, groenten en volkorenproducten zoals brood nodig. Graanproducten, peulvruchten, sojaproducten, noten, kaas, melk en ei zijn goede eiwitbronnen. Niet alle vleesvervangers leveren overigens evenveel eiwit als vlees. Omdat in Nederland gemiddeld veel eiwitrijk voedsel wordt gegeten, is dat geen probleem.