De rol van het PIM-eiwit bij kanker
vrijdag 7 februari 14.00 uur
Promotie Geneeskunde
Proto-oncogenen zijn genen die na activatie - bijvoorbeeld door veranderingen in het DNA - bijdragen aan het ontstaan van kanker. Een dergelijk oncogen is PIM. De rol die het PIM-eiwit speelt in tumorvorming is nog niet opgehelderd. Mikkers infecteerde muizen die twee varianten van PIM missen met retrovirussen die hun DNA inbouwen in cellen en zo kanker kunnen veroorzaken. Op die manier vond Mikkers een aantal genen die samenwerken met PIM. Hieruit blijkt dat het eiwit waarschijnlijk betrokken is bij de synergie-integratie van signalen die cellen aanzetten tot groei. PIM speelt ook een rol bij de groei van het embryo: muizen zonder PIM hebben een lager geboortegewicht. Daarnaast hebben ze een defect in het afweersysteem. Mikkers toont aan dat de groei van een bepaald soort witte bloedcel achterblijft bij cellen die geen PIM-eiwitten bevatten.
H.M.M. Mikkers: Retroviral insertional mutagenesis and characterization of the frequently activated PIM kinases. Promotor is prof. dr. A.J.M. Berns.
Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929.