IB gezellige Amsterdamse wereldwijk

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg heeft de sociale projecten voor de Indische Buurt goedgekeurd. Het stadsdeelbestuur wil extra aandacht besteden aan de Indische Buurt. In deze buurt, met haar specifieke kenmerken en mogelijkheden liggen veel kansen. Het Dagelijks Bestuur wil deze kansen beter en bewuster benutten en van de Indische Buurt in acht jaar tijd een gezellige gemiddelde Amsterdamse Wereldwijk maken. Samen met andere partijen waaronder de woningcorporatie de Dageraad (waarmee al eerder een samenwerkingsconvenant is gesloten) gaat Zeeburg aan de slag.

Vier projecten
Stadsdeel voorzitter Tjeerd Herrema realiseert zich dat het een ambitieus programma is: "Met de inzet van velen, zowel organisaties als bewoners moet het lukken". Het Dagelijks Bestuur streeft naar een wereldwijk Indische Buurt waar op de gebieden diversiteit, veiligheid, scholing en arbeidsparticipatie verbetering gewenst wordt naar Amsterdam gemiddeld streven. Daartoe worden er vier projecten uitgevoerd: een multifunctioneel jongerencentrum, een cultuur- en educatiefcentrum in het ROC gebouw aan het Timorplein, een sociaal investeringplan voor mensen in de wijk, gekoppeld aan vernieuwing van woningen, en een plan voor buurtpromotie in de Indische Buurt.

De plannen
De Indische Buurt blijft een wijk voor mensen met weinig inkomen, maar waar ook mensen met middeninkomens een goede woning kunnen vinden. Particuliere eigenaren worden gestimuleerd om hun woningbezit te verbeteren.

Er komen betere winkels en meer winkelactiviteiten in de Javastraat. Met de ondernemersvereniging wordt al gewerkt om de Javastraat en omgeving meer aanzien te geven. Een promotieplan is al gemaakt.

Pleinen en straten worden vernieuwd; het Boniplein is al vernieuwd, binnenkort komen Ambonplein Obiplein, Batjanstraat, Sibogapleintje, Minahassarpleintje ook aan de beurt.

Bewoners krijgen hulp om hun sociale achterstand in te lopen. Op dit moment kent de Indische Buurt het hoogste werkeloosheidspercentage van heel Amsterdam. Het Dagelijks Bestuur wil bewoners helpen bij het vinden van een baan: er komen onder meer sollicitatietrainingen en opleidingen. Maar ook kunnen bewoners hulp krijgen bij schuldsanering, kinderopvang, of het beantwoord krijgen van vragen van opvoedkundige of educatieve aard.

Jongeren worden niet vergeten. Er komt een jongerencentrum waar jongeren zelf, of met hulp activiteiten organiseren. In het ROC-gebouw aan het Timorplein komt een cultuur- en educatief centrum. Hier moet een mix ontstaan van educatie, welzijn, commercie, kunst, theater, bedrijfjes, horeca, sport en jongerenfaciliteiten.

De voortgang
Nu het Dagelijks Bestuur deze plannen heeft goedgekeurd, worden ze op 17 februari a.s. besproken tijdens de gezamenlijke vergadering van de commissies Publiek en Algemene Zaken. En op 25 februari a.s. worden de plannen behandeld in de vergadering van de stadsdeelraad.