Platteland versnippert en verrommelt

Milieudefensie en LTO samen op de bres voor het landelijk gebied

Vrijdag 7 februari 2003 - Waar het gaat om behoud van het Nederlandse cultuurlandschap en de open ruimte hebben LTO en Milieudefensie een gemeenschappelijk belang. Tegen die achtergrond hebben beide organisaties de gezamenlijke brochure 'Boeren burgers bondgenoten' uitgebracht. Omdat de belangenorganisaties bezorgd zijn over de toekomst van het landelijk gebied hebben ze vandaag een themanummer toegevoegd aan hun ledenbladen OOGST en Milieudefensie Magazine. In de themabijlage wordt onder meer ingegaan op de koe in de wei, de relatie tussen boeren en burgers bij agrarisch natuur- en landschapsbeheer, een Groenfonds voor het dorpje Schipluiden, en groene en blauwe diensten door agrarische ondernemers.

Het afgelopen jaar hebben LTO en Milieudefensie meerdere gezamenlijke activiteiten ondernomen. Vera Dalm, directeur campagnes bij Milieudefensie, stelt in het voorwoord dat landbouw en landschap onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. 'Ons gezamenlijk belang is helder: het behoud van de open ruimte, het Nederlands landschap én een vitale agrarische bedrijfstak als de belangrijkste drager van het platteland.'

LTO-voorzitter Gerard Doornbos vindt dat natuur- en milieuorganisaties te weinig oog hebben voor het feit dat agrariërs een boterham moeten verdienen. Hij zegt zich overigens regelmatig te kunnen vinden in acties van Milieudefensie en prijst de actie, die de appelmoesproducent HAK er toe dwong om biologische appelmoes in zijn pakket op te nemen. 'Doe dat ook eens voor andere producten, die er op een of andere manier uitspringen. Beloon de voorlopers', benadrukt Doornbos. Hij vraagt collega-voorzitter Nel van Dijk (Milieudefensie) om er in Europees verband toch vooral voor te pleiten de milieumeetlat zo hoog mogelijk te leggen: 'Maar dan wel overal even hoog, ik wil in de supermarkt geen producten meer tegenkomen uit landen waar minder strenge normen gelden'.

De schrijver en journalist Koos van Zomeren toont zich pessimistisch over de toekomst van het landschap. Hij constateert dat unieke stukjes Nederland, zoals het Groene Hart, stukje bij beetje worden opgeslorpt en pleit voor scherpe grenzen. Heel scherp moet worden vastgelegd wat in een bepaald gebied mag en wat niet. 'Daartoe moet je eerst een reeks uitgangspunten vaststellen. Het behoud van het cultuurlandschap moet volgens hem leidend zijn, we willen toch iets unieks bewaren?'

Het platteland verrommelt, de versnippering regeert. Legale en illegale ontwikkelingen buitelen over elkaar heen en overheden hebben daar onvoldoende greep op. De ruimtelijke regie is zoek en daar moet wat aan gedaan worden, vinden Milieudefensie en LTO. Een nieuwe manier van plannen maken, per regio en 'van onderop' moet daar verandering in brengen. Wat Milieudefensie betreft is ook dan een stevig contourenbeleid nodig.

De Gelderse gedeputeerde Theo Peters blijkt zich goed te kunnen vinden in deze aanpak. Zijn kwalitatieve benadering begint in het groen. 'We werken van buiten naar binnen. Eerst is in het buitengebied gekeken, wat moeten we hier koesteren? Toen zijn rond de kernen contouren getrokken', aldus Peters, die verwijst naar een voorbeeld van zo'n aanpak in het rivierenland rond Zaltbommel. Wat hem betreft worden toekomstige provinciale ruimteplannen helemaal opgebouwd uit op elkaar passende regiovisies.

Dit is een gezamenlijk persbericht van Milieudefensie en LTO Nederland. Extra exemplaren van de themabijlage 'Boeren Burgers Bondgenoten' kunnen worden besteld bij Milieudefensie (020 550 7333) en LTO Nederland (wsteentjes@lto.nl of 070 3382 721).

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland en Milieudefensie)